Ett besök hos ”Lumi och Pyry”

28 Jul

Värmebölja i Finland, arbetet står stilla med Ardnagee. Rekreationsdag till Ähtäri zoo och Finlands största köpcenter, Tuuri. Väggarna börjar resa sig ute i skärgården.

En ordentlig värmebölja har legat stadigt över Finland denna vecka. Temperaturer över +30 grader har gjort att vi valt att arbeta nere vid sjön och ute i skärgården, alldeles för varmt att arbeta med Ardnagee inne i stan.

Mycket hade förändrats vid Ähtäri zoo, sedan mitt senaste besök för mer än 40 år sedan. Ett nytt panda hus hade blivit byggt och hela området hade förnyats.

Ähtäri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pandorna Lumi och Pyry tog det lugnt. De hade varsin avdelning där de strövade runt och tuggade friskt på sin bambu. Bambun odlas i Holland och fraktas sedan till Ähtäri. Intressant att se när pandorna skalade bambun, innan de tog sig en mumsbit. Pandorna verkade heller inte besväras av alla besökarna som ivrigt följde med deras vardag.

Ähtäri

 

 

 

 

 

 

 

Ähtäri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter allt ätande behövs en ordentlig tupplur på maten.

Ähtäri

 

 

 

 

 

 

 

 

Ähtäri

 

 

 

 

 

 

 

 

Intill entrén vid zoo fanns en utställning av klassiska roadstar, som fångade besökarnas intresse.

Ähtäri

 

 

 

 

 

 

 

 

Ähtäri

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilarna var väl putsade och blänkte i solen. Ingen information fanns bredvid bilarna, så att man kunde se vilken årsmodell eller dylikt. Endast en av bilarna var veteranbils besiktigad.

Ähtäri

 

 

 

 

 

 

 

Ähtäri

 

 

 

 

 

 

 

 

De finska klassiska djuren var representerade, så som björn och varg. Björnarna låg och latade sig i värmen, endast en av björnarna orkade svänga sida, de andra rörde enbart lite på tassarna.

Ähtäri

 

 

 

 

 

 

 

Ähtäri

 

 

 

 

 

 

 

 

Älgarna tog det lugnt, tänk om de skulle ta det lika lugnt på älg jakten. Snöleoparden låg och sov i skuggan av ett tak, värmen gjorde att de flesta djur inte rörde på sig mer än nödvändigt. Det fanns så många olika djur att ta del av vid djurparken, så det var inga problem med att få en hel dag att gå åt.

Ähtäri

 

 

 

 

 

 

 

Ähtäri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På hemvägen passade vi på att svänga in till Tuuri, när vi ändå passerade förbi. Köpcentret hade även det blivit rejält utbyggt sedan mitt senaste besök. Mitt ute i ingenstans, finns Finlands största köpcenter, ett tecken på att mannen bakom konceptet trodde starkt på sin affärsidé.

Tuuri

 

 

 

 

 

 

 

Tuuri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kännetecknet för köpcentret är en stor hästsko och den har den storleken att man kan inte missa den vid infarten. Även ett litet tåg transporterar besökarna runt på området. Ytterliga finns ett tivoli på området med fritt inträde för barn under 13 år och även caravanare har sitt eget område med fri el och vatten.

Tuuri

 

 

 

 

 

 

 

Tuuri

 

 

 

 

 

 

 

 

Arbetet ute i skärgården börjar ta form. Väggarna reser sig och snart ser man hur den nya villan börjar se ut. Hunden Matilda intresserar sig inte så mycket för bygget, hon tar det lilla lugna på terrassen och aktiverar sig till kaffe och matpauserna, det kan ju tänkas ramla något gott från bordet. Nere vid Andra sjön på det andra bygget har infrastrukturen blivit klar och nästa vecka börjar vi bygga ovan jord. Snart börjar även det bygget resa sig.

Nykarleby

 

 

 

 

 

 

 

Nykarleby

 

 

 

 

 

 

 

 

Långa arbetsdagar bjuder på fina solnedgångar när man kör hem med den lilla gula från arbetet. Det gäller att passa på och njuta, för dagar som de här, har vi lite av. Det går mot höst och vinter igen, ohjälpligt.

Nykarleby

 

 

 

 

 

 

 

Nykarleby

 

 

 

 

 

 

 

Inkommande vecka har utlovats svalt väder så att arbetet med Ardnagee kan återupptas. Svalt väder betyder även att vi inte behöver lida ute på arbetsfältet, man kan reglera värmen med klädseln.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: