Att återgå till vardagen

30 Jun

Midsommarvandring till Lostenen. Ardnagee förbereds för upptagning. Dyk i hemmavatten. Det tar tid att starta upp vardagen.

Blå himmel och strålande sol när vi besökte Lostenen. Pedersöre kommun har byggt en fin trappa upp till toppen av Lostenen, även försett platsen med grilltak, nya skyltar med information, samt varningsskyltar.

Purmo

 

 

 

 

 

 

 

 

Lostenen är ett av Finlands största flyttblock, hela 16 meter högt. Totalhöjden blir högre av att flyttblocket står på en liten bergsknall och utsikten från toppen av flyttblocket är vackert.

Purmo

 

 

 

 

 

 

 

Purmo

 

 

 

 

 

 

 

 

Runt själva flyttblocket finns flertalet mindre stenblock, som skapar små grottor och fina stenformationer. Även en liten tall kämpar på och växer uppe på blocket.

Purmo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Purmo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Namnet Lostenen kommer från att i början av 1900 talet fanns det Lodjur som höll till runt flyttblocket. Numera är dessa Lodjur sedan länge borta, men namnet kvarstår.

Purmo

 

 

 

 

 

 

 

Purmo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förberedelserna för upptagning av Ardnagee är i full gång. Targabågen, liksom seglen är borttagna och nu väntar vi på trafiktillstånd innan hon tas upp och flyttas till Nykarleby. Där kommer hon att genomgå en mindre restaurering, man kan se på vissa ställen att man har seglat i mer än ett år och jag gillar att hålla henne i toppskick.

Jakobstad

 

 

 

 

 

 

 

Jakobstad

 

 

 

 

 

 

 

 

Dyk i hemmavatten innebär kallt vatten. Temperaturen visade +9 grader vid ytan och när vi gick ner sjönk temperaturen till +5 grader Celsius. Här gäller det att dyka med torrdräkt för att hålla sig varm, helt annat än Karibien där vattnet var +28 grader. Likadant är det med sikten, här hemma är sikten dålig, relaterat mot Karibien. Trots det kalla vattnet och dålig sikt, var det roligt att dyka hemma igen och nu får vi börja planera in dyk ställen.

Ytterjeppo

 

 

 

 

 

 

 

Ytterjeppo

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter en vecka hemma är det fortfarande mycket som bör ställas i ordning, innan allt rullar på som vanligt igen. Flertalet kundbesök under veckan, där nya beställningar rullar in liksom projekt. Trots att jag varit borta i mer än ett år, är kunderna trogna och det borde inte ta så länge innan vi är upp i full kapacitet igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: