Ardnagee har nått hemmahamnen, Jakobstad

23 Jun

Kylmäpihjala, Kasaböle, Kaskö, Mickelsörarna, det blev några stop innan vi anlöpte Jakobstad. Hemma väntade en djungel till trädgård. Midsommar firades med bastu och grillat, ”hemma”, riktigt skönt att sitta under eget äppelträd.

Första stoppet på finska sidan blev Kylmäpihjala, en riktig pärla ute i havsbandet. Vi seglade in under förmiddagen och ett par timmar senare kastade vi loss med kurs på Kasaböle.

Kylmäpihjala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fyren vid Kylmäpihjala fungerar som hotell och i den lägre byggnaden finns restaurang, bastu, kapell och utrymmen för personalen. Utsikten uppe ifrån fyren är mäktigt, vid god sikt ser man långt, med betoning på långt.

Kylmäpihjala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kylmäpihjala

 

 

 

 

 

 

 

 

Fiskehamnen vid Kasaböle blev vårt nästa övernattningsställe. Hamnen erbjuder ingen service men är väl skyddad och en bra rastplats längs med kusten, alldeles intill tre meters farleden norrut. Fyren vid Kaskö tog emot oss när vi seglade in längs med farleden in till Kaskö, Finlands minsta stad. Vid gästbryggan var det ingen trängsel, vi hade privat brygga och kunde lägga oss med bredsidan till. Restaurangen Blå Stunden försåg oss med middag, hamnkapten med bastu, så oss gick det ingen nöd på, även diesel bunkrades vid bryggan.

Kaskö

 

 

 

 

 

 

 

Kaskö

 

 

 

 

 

 

 

Kaskö

 

 

 

 

 

 

 

 

Förliga vindar förde oss norrut förbi Bergö och vidare till Mickelsörarna. Kända ansikten tog emot oss vid Mickelsörarna, H35 Julia från Vasa. Det blev en sittning i Julia innan vi beslöt oss att segla vidare direkt till Jakobstad. Kl. 05.00 på tisdagsmorgonen lades tamparna fast i bryggan vid Pavis i Jakobstad. En seglats hade kommit till ända, vi var hemma. Vad som nu väntar återstår att se, det gäller att landa först, acklimatisera sig vid att vara hemma.

Jakobstad

 

 

 

 

 

 

 

 

Grön gräsmatta, åtminstone var den grön och på sina ställen en meter hög. Även häcken hade vuxit kraftigt, liksom syrenerna, jag såg bara en massa arbete framför mig, på hela tomten.

Nykarleby

 

 

 

 

 

 

 

Nykarleby

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter några timmar med motorsågen, gräsklippare och hö-räfsan kunde man börja skymta en del av inre gårdsplanen. Innan allt är i ordning kommer det att ta veckor, det syns att man varit på rymmen och allt har fått växa fritt.

Nykarleby

 

 

 

 

 

 

 

Nykarleby

 

 

 

 

 

 

 

 

Midsommar, Skagenröra, Malax limpa, grillade kotletter, potatissallad och allt serverat under eget äppelträd. Äkta finsk bastu som avslutning på kvällen, lugnt och skönt. De brukar säga borta bra men hemma bäst och det ligger nog något i det, Finland är ett fantastiskt land.

Nykarleby

 

 

 

 

 

 

 

Nykarleby

 

 

 

 

 

 

 

Nykarleby

 

 

 

 

 

 

 

 

Som nästa steg är nu att börja starta upp hela livet hemma, företaget och den naturlig vardagen. Till hösten får man delta i älgjakt på nytt, njuta av allemansrätten, plocka svamp och bär och susa runt i skärgården, med den lilla gula, ”snurrbåten”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: