Steg för steg norrut

16 Jun

Stad efter stad norrut, vi närmar oss Jakobstad. Ett par dagars turistande i Kalmar med sitt fina slott. Besättningsbyte och vi seglar på.

Det var mer eller mindre trafikstockning på leden som tog oss mot Kalmar slott. Kanadagässen hade invaderat leden och ytterligare försett den med enormt mycket bajs, det gällde att se efter var man gick.

Kalmar

 

 

 

 

 

 

 

Kalmar

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalmar slott var i fint skick och restaureringar pågick. En del av slottet var öppet för allmänheten och det fanns mycket att ta del av. Slottet var ombyggt och tillbyggt i flertalet repriser.

Kalmar

 

 

 

 

 

 

 

Kalmar

 

 

 

 

 

 

 

 

Runt slottet gick en vallgrav som sig bör med vindbrygga. Ytterligare gick det murar runt vallgravarna med speciella kilar som skulle göra det svårare för angriparna att inta slottet.

Kalmar

 

 

 

 

 

 

 

Kalmar

 

 

 

 

 

 

 

 

Inne i slottet var en kröningsmantel utställd, liksom en säng från 1600 talet. Det var ordentligt med snickarglädje i sängens utsmyckning.

Kalmar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalmar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Givetvis en riddarsal med släktvapen på väggarna. Ytterligare en del av slottet var som kvinnofängelse, där man tuktade näbbgäddor och kvinnor med onödigt fritänkare och dåligt leverne. Omständigheterna som dessa kvinnor levde under var mer än katastrofala. Redan blicken in i dessa fängelserum och hur dessa kvinnor tuktades var grymma.

Kalmar

 

 

 

 

 

 

 

Kalmar

 

 

 

 

 

 

 

 

I matsalen var en tidsenlig middag uppställd. Slottets lord och kungligheter hade ett frikostigt bord att välja från. Kött, fisk, skaldjur, gröt och bakverk, även den kräsne hittade något att äta.

Kalmar

 

 

 

 

 

 

 

Kalmar

 

 

 

 

 

 

 

 

På slottet fanns flertalet salar för olika ändamål. Hur mycket historia som helst att insupa och allt väl beskrivet med fina skyltar och välgjorda arrangemang. Även ett kapell var inhyst i slottet.

Kalmar

 

 

 

 

 

 

 

Kalmar

 

 

 

 

 

 

 

Kalmar

 

 

 

 

 

 

 

 

I Kalmar ligger gästhamnen i centrum, perfekt för besättningsbyte. Ny besättning anlände och redan två timmar efter deras ankomst lösgjordes förtöjningarna och vi seglade mot Nynäshamn. Ölandsbron var mäktig i dagsljus, senast seglade vi under den i mörker. Nynäshamn angjordes påföljande kväll efter en lugn natt till havs. Vi bunkrade kraftigt och intog en fin fisklunch på en trevlig restaurang. Efter det var vi beredda att sätt kurs på Furusund.

Kalmar

 

 

 

 

 

 

 

Kalmar, Ölandsbron

 

 

 

 

 

 

 

Kalmar, Ölandsbron

 

 

 

 

 

 

 

 

Furusund fick fungera som övernattningsställe och sedan vidare till Arholma.

Furusund

 

 

 

 

 

 

 

Furusund

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arholma är en väl skyddad naturhamn med absolut ingen service. Vem behöver service när vi hade båten full med godsaker och en riktig lyxmiddag tillreddes.

Arholma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Öregrund var sig lik, allt inom promenad avstånd. ICA och COOP besöktes, liksom ett par restauranger. En ny hamnkapten hade blivit utsedd som berättade om all den service som Öregrund hade att erbjuda. Bryggans insida hade fått fasta förtöjningslinor för aktern, men antalet gästande båtar denna dag var låg.

Öregrund

 

 

 

 

 

 

 

 

Vädret och vindarna har inte varit till vår fördel och vi tog beslutet att segla över till den finska sidan, Rauma, Kylmäpihjala. Därifrån seglar vi sedan upp längs med den finska kusten. För tillfället ligger Ardnagee nu förtöjd i Kaskö och nästa mål blir Bergö, sedan Mickelsörarna och därefter slutligen Jakobstad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: