Bornholm, Christiansö, samt besök hos polisen

9 Jun

Bornholm, en holme som bjuder på flertalet sevärdheter. Christiansö, ett litet paradis som varmt rekommenderas. Onödiga övningar i Rönne, Bornholm, det blev besök hos polisen. Trevliga gäster ombord Ardnagee.

Ett välutvecklat kommunalt bussbolag förde oss till den norra delen av Bornholm. Där fanns bland annat stora fina ruiner att besöka, liksom små byar som serverar den ena godsaken efter den andra.

Bornholm

 

 

 

 

 

 

 

Bornholm

 

 

 

 

 

 

 

 

Förutom ruinerna finns det fina vandringsleder som vi provade på. Lederna förde oss snirklande längs kusten och små insjöar gjorda av dagbrott.

Bornholm

 

 

 

 

 

 

 

Bornholm

 

 

 

 

 

 

 

 

Nere vid hamnen i Rönne provade besättningen på lokalt bryggt öl av havtorn, mycket speciell i smaken och betyget blev högt, allt kan man då göra öl av 🙂

Bornholm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Intill hamnen finns ett köpcenter med en bankautomat. Här fick vi en ny upplevelse när vi skulle lyfta kontanter. Maskinen fick ett tekniskt fel och trodde att den blev rånad när vi matade den med finska bank-kort. Resultatet var att färgpatronerna utlöstes och färgade sedlarna röda. Ut kom dyblöta röda sedlar och färgen kletade av sig överallt. Bara att begära en papperspåse av kassörskan att lägga sedlarna i och därefter spatsera till polisen. Polisen tittade med förvåning på sedlarna, beslagtog dem och en rapport skrevs ut. Nu med rapporten i handen har jag lättare att få ersättning från bankautomat bolaget. Servicen vid polisen i Rönne var mycket god och saklig och hela besöket var rätt komiskt och ett trevligt litet extra inslag, dock en övning som vi hade klarat oss väl utan. Jag har hört talas om ”svart valuta”, men jag har aldrig tidigare haft ”röd valuta” 🙂

Bornholm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nästa utflykt förde oss till Bornholms östra sida och den största runda kyrkan på holmen. Kyrkor och kapell har jag sett många av, men den här kyrkan var mycket speciell. Vi frågade turistguiden varför kyrkan var rund, men det fanns ingen som kunde svara på den frågan, den gåtan är olöst.

Bornholm

 

 

 

 

 

 

 

Bornholm

 

 

 

 

 

 

 

 

Inuti kyrkan fanns ytterligare ett runt rum och bänkarna liksom orgeln och altare var placerade runt det lilla rummet.

Bornholm

 

 

 

 

 

 

 

Bornholm

 

 

 

 

 

 

 

Bornholm

 

 

 

 

 

 

 

 

Ytterväggarna på kyrkan var enormt kraftigt tilltagna. Inuti ytterväggarna gick det gångar och trappor upp till andra våningen där det fanns små fönster. Från dessa fönster var det möjligt att skjuta på fienden, kyrkorna fungerade även som små fästningar, där man kunde förskansa sig.

Bornholm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bornholm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Intill kyrkan fanns ett trevligt kafé med allt för lilla magen och proppfull med onödiga souvenirer. Kaffe med hembakta blåbärsmuffins satt riktigt fint i solskenet. Blicken min fastnade på ett lite annorlunda fordon som stod i butiken, har man för lite att göra kan man alltid dekorera sin ”trampa ped”.

Bornholm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter att vi utforskat Bornholm och besökt den kvinnliga kommissarien två gånger, sattes kursen till Christiansö öster om Bornholm. Denna lilla ögrupp har fungerat som militär utpost i tiderna och det mesta var bevarat och restaurerat, samt i mycket fint skick. Staten äger allt på holmen och de har inte sparat på underhållet. Holmen har 70 bofasta personer.

Christiansö

 

 

 

 

 

 

 

Christiansö

 

 

 

 

 

 

 

 

Här fanns hur mycket som helst att utforska, museer, fina små vandringsleder och all historia att ta del av. Holmen hade givetvis ett eget kapell som vi inspekterade.

Christiansö

 

 

 

 

 

 

 

Christiansö

 

 

 

 

 

 

 

 

Utsikten från de stora stentornen var utsikten fin, man såg hela holmen.

Christiansö

 

 

 

 

 

 

 

Christiansö

 

 

 

 

 

 

 

Christiansö

 

 

 

 

 

 

 

 

De små lederna ledde oss mellan små grönskande trädgårdar. Intill en av lederna fanns en mycket liten insjö, full av stora bräkande grodor. Grodornas bräkande hördes över hela holmen. Måsarna hade byggt bon på murarna och häckarna på ön, de var vana vid turister och ställde gärna upp på bild.

Christiansö

 

 

 

 

 

 

 

Christiansö

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Byggnaderna var små och pittoreska och varje liten stuga hade sin egen trädgård. Den ena såg mysigare ut än den andra.

Christiansö

 

 

 

 

 

 

 

Christiansö

 

 

 

 

 

 

 

Christiansö

 

 

 

 

 

 

 

 

Gamla kanoner var utställda, så att man fick en inblick i hur holmen var befäst under sin storhetstid.

Christiansö

 

 

 

 

 

 

 

Christiansö

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denna holme rekommenderar jag varmt att besöka. Under högsäsong går en färja ut till holmen tre gånger per dag från Bornholm, med en restid på ca. en timme.

Christiansö

 

 

 

 

 

 

 

Christiansö

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gästhamnen är liten och här placerade man sig utanpå den andra om kajen är full. Ardnagee gästades av ett trevligt tyskt par under kvällen, som vi tidigare stiftat bekantskap med i Rönne. Olika sillar dukades upp och stekt grisnacke, plättar till efterrätt och nygräddad kaka till kaffet, ett lyckat recept på en trevlig kväll i gott sällskap.

Christiansö

 

 

 

 

 

 

 

Christiansö

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ardnagee ligger nu i Kalmar och under kvällen anländer ny besättning och vi seglar vidare norrut till Nynäshamn. Kalmar har nu blivit utforskat med sitt fina slott, men mer om det i nästa veckas inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A couple living on a boat and sailing the world

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: