Det stora lyftet

12 Maj

Sista förberedelserna gjorda för transporten. Intressanta maträtter på bordet. Jag hjälper grannarna med service. Ardnagee är nu lastad ombord på lastfartyget. En liten semester i Finland.

Skeppshunden Nipsu tyckte det var väldigt roligt att rulla segel på bryggan när Kiet ställdes i ordning. Hon stod på seglen mest hela tiden och gled med till allas förnöjelse. Slutligen hade vi såväl Ardnagee som Kiet klara för det stora lyftet, bara att invänta fraktfartyget.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sista veckan på Martinique blev en kulinarisk vecka, där vi prövade på flera lokala delikatesser. Hare i romsås var en ny upplevelse, inte illa, men den finska haren är bättre. En kväll gjorde vi mat i två båtar och dukade upp ombord den franska båten. Jag bidrog med en mustig köttstuvning med svamp och den franska båten gjorde ”Krevetes”. ”Krevetes” var lokalt odlade stora vita räkor som marineras i olja och vitlök och lite annat smått och gott, därefter tillsätter man grädde och örter, resultatet var mycket gott. Den kvällen var lilla magen välfylld och man hade på nytt fått njuta av nya godsaker.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Service, underhåll är något som alla båtar behöver och tröskeln att hjälpa varandra är låg. Behöver man hjälp med något är det direkt flera på bryggan som hjälper en. Hjälp har jag fått flertalet gånger av mina grannar, så nu var det min tur att få ge hjälp tillbaka. En båt hade elektriska problem som jag löste, en annan hade tekniska problem som jag hjälpte till med.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter en lång väntan kom lastfartyget till Le Marin och lastningen av båtarna kunde påbörjas. Totalt var vi 17st båtar som skulle lastas på i Le Marin. Lastningen var fördelad på två dagar och som sista båt lastades Ardnagee på tisdag kväll. Det var spännande att ligga bredvid lastfartyget och vänta på min tur. Jag studerade noggrant hur de andra gjorde och sedan ropades jag upp på VHF och lade mig långsides.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter tilläggningen bokstavligen regnade det ner gubbar på min båt. Två dykare under båten och fem man på däck. Fyra man på lastfartyget assisterade, totalt 11 men när de lyfte Ardnagee. Efter att dykarna hade gett klartecken och ”Load master” gett klartecken, lyftes Ardnagee försiktigt upp en aning ur vattnet för att kontrollera balansen. Efter ytterligare en kontroll kom dykarna ombord och Ardnagee lyftes upp till lastfartygets reling där vi alla steg av.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Därefter lades Ardnagee försiktigt ner på däck och surrades fast. Efter första surrningen justerades vaggan in och fler surrningar gjordes. Slutligen svetsade de fast vaggan i fartygsdäcket. Efter all surrning fick jag gå ombord och lägga tillbaka akterstaget och slutligen låsa båten. Hela processen från det att jag lade till uppefter lastfartyget tils att Ardnagee var surrad och klar tog ca. 45min. Man märkte tydligt att de visste vad de gjorde och det hela sköttes mycket proffsigt. En aning vemodigt var det att lämna Ardnagee där på däck, hon har varit mitt hem i mer en ett år och jag kände mig plötsligt hemlös när jag steg på vatten taxin som körde mig iland från fartyget.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu väntar en liten semester i Finland så länge som Ardnagee transporteras. Sedan får jag flyga till Amsterdam och ta mig till Ijmuiden och möta Ardnagee. Seglatsen fortsätter därefter i maklig takt mot Finland. Men innan dess blir det att njuta av det svala underbara klimatet i Finland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: