Underhåll och mer underhåll

21 Apr

Vinsch service. Polering av syrafast. Ett ”skit bad”. Nya stränder med avkopplande bad. Kiets besättning på besök. Transporten närmar sig.

Service, ett tema som aldrig tar slut på en segelbåt. Denna vecka var det vinscharna som fick sig en översyn. För att undvika att någon liten del ramlar i havet, tejpar jag fast en låda runt vinschen före arbetet påbörjas. Vinsch service är ett mindre roligt moment, smutsigt och kladdigt. Först tvätta allt rent med aceton och sedan smörja in allt på nytt.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Här gäller konceptet ”mindre är mer”. Det är viktigt att inte lägga för mycket smörjmedel, endast lite. Annars kladdar vinschen igen sig allt för fort när den samlar smuts i vaselinet och då är man på ruta ett igen och får börja om. Jag använder ett vattenfast vaselin som har visat sig fungera riktigt bra.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Polering av syrafast är ett riktigt hundgöra. På Ardnagee finns det syrafast så det räcker till, men polerar man med jämna mellanrum går arbetet smidigt. Resultatet efteråt är tacksamt, när man sätter sig ner och ser på allt som blänker.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Även undersidan av Ardnagee kräver underhåll, ett underhåll som jag och grannen kallar för ”skit bad”. Det är när vi tvingas att simma och dyka här i marinan för att rengöra botten av våra båtar. Vattnet här är allt annat än fräscht och så fort man kommer upp är det raka vägen i duschen.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Nya stränder tar min andra franska granne mig till. Denna gång åkte vi till Grand Anse och den mindre stranden med sin lilla kyrka. 30 meter ut från stranden fanns ett stenparti där det hade samlat massvis med fiskar. Jag noterade en ny art igen som jag inte hade sett förut under snorklingen. Hela tiden kommer det nya fiskar emot, men jag börjar sakna fisket hemma. Ta upp näten och få röka sik och abborre.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Kyrkan hade jag sett förut när jag passerat med Ardnagee och legat för ankar i den andra viken bredvid, viken jag brukar kalla för sköldpaddsviken. Nu hade jag möjlighet att gå runt i den lilla byn och se på husen och den lilla kyrkan.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiets besättning med skeppshunden Nipso kom på besök. Alltid lika trevligt med hundbesök. Hungriga som vi alltid är satte vi oss iväg på en pizza. Den här kreolska maten faller mig inte direkt i smaken och det skall bli smakrikt att komma till Europa och börja få mat som tungan är mer van med. Först till hösten när älgjakten drar igång har man möjlighet att få riktigt kött på bordet, älg.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Transporten närmar sig men ännu är det bra mycket underhåll som bör utföras. Båten bör vaxas så att sot inte fastnar så lätt under transporten. Vissa fartyg sotar ner båtarna ordentligt och är det bra vaxat är det i princip bara att skölja av Ardnagee i Ijmuiden. Botten rengöres en sista gång noggrant och allt under däck sjöstuvas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: