Sol och bad samt små Kolibri fåglar

14 Apr

Snorkling och dyk. Pentryt får sig en uppfräschning. Besök ombord en Swan 77. Kolibri utfodring. Ett stängt museum. Muskelkraft med marginal. Ett syster fraktskepp kom in för lastning. Det finns olika sorters flytetyg. En 100 + fot kom in.

Nya stränder provar vi på. Den här lilla stranden låg endast en bit utanför Le Marin mot Fort de France. 50 meter från stranden låg ett litet korallrev, perfekt för snorkling. Vi hade förberett fiskmat på flaska som vi sprutade ut i vattnet på lämpliga platser. Det blev allmän rusning till maten och där låg vi och flöt och beundrade fiskarna som kom i stora stim när de uppmärksammade maten.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Ligger man under en palm, gäller det att placera sig rätt, för man vill inte ha en kokosnöt i huvudet.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Ardnagee har nu varit i bruk en längre tid och pentryt börjar se slitet ut. Dags för en uppfräschning. De slitna ytorna slipades ner och lackerades på nytt. Fyra lager lack applicerades. Pentryt blev fräscht på nytt och nu är det igen mycket lättare att hålla rent och ingen risk att teaken blir vattenskadad.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

En 77 fots Swan från mitten av 90 talet kom in för ett par dar. Svensk ägare som berättade om den omfattande uppgradering som blivit gjord. Ny mast, bom, rigg, listan kan göras lång. Jag gjorde besök ombord och vi gick igenom hela båten. Här kan man tala om utrymme, salongen var stor med två sittgrupper med bord. Det ena bordet kunde fällas upp och fram kom ett piano. Sedan fanns förstås allt man kan tänka sig behöva och lite till. Båten var i mycket fint skick och fler uppgraderingar var på listan. Det var ett trevligt besök ombord, där man fick ta del av äkta finskt kvalitets hantverk, en klassisk Swan.

Flertalet av båtarna här i Le Marin har utfodringsautomater for Kolibri fåglar, det kryllar av Kolibri här. Nu har grannen köpt en automat och det tog inte många timmar före fåglarna hittade dit. Man fyller automaten med honung och vatten, därefter kommer fåglarna med sin långa smala näbb och sticker in den i det gula centrumet och tar sig en slurk.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Grannen har även en dyk-kompressor, perfekt att fylla flaskorna mellan dyken. Därtill behöver jag flaskorna när jag rengör botten före transporten. Det växer otroligt snabbt gräs och snäckdjur på botten av båten och det bör man rensa bort mekaniskt. Varje dag ser man folk som putsar undersidan av båtarna. Vattnet är bra gödslat här när alla pumpar rakt ut sin skit. Septitömning har inte kommit till den här delen av världen ännu.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För att inte få en överdos av sand och palmer åkte vi till ett museum. Tyvärr var det stängt, det hade varit intressant att se, det innehöll gamla möbler. Gamla möbler intresserar en snickare som mig själv.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett systerfartyg till det som Ardnagee kommer att fraktas med kom in under veckan. Det gick smidigt när de lyfte båtarna ombord. Om två veckor är det min tur att bli lyft ombord på däck. Det blir en spännande upplevelse, något man inte har provat på förut.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Snurrbåtar har man sett flertalet av under denna resa, flera med mycket hästkrafter där bak. I Portugal såg jag en med 1050 hk, men den här värstingen toppar listan. 5 x 400 hk = 2000 hk, kan det verkligen behövas kan man fråga sig. Säkert en ordentlig fartupplevelse och garanterat roligt. Själv har jag hela 20 hk på snurrbåten hemma, det fattas två nollor, men jag kommer fram ändå.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Här i marinan ser man alla sorters flytetyg, som denna dinge med punkterad framända. Ett gammalt sängöverkast till segel och en diaprojektorduk ställning till mast. Ägaren ser ytterligare ut att ha befunnit sig en längre tid här i Martinique och ser inte heller ut som om han menar ändra på det heller.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

En 100+ fot segelbåt kom in, okänt märke, en ordentlig pjäs. Visst var den fin att se på men, när man tänker på den Swan 100 som var inne och Swan 77 som jag var ombord på, så har Swan stilrena linjer och helt i klass för sig.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

En ny vecka kommer emot, få se vad vi hittar på. Efter den veckan är det sen veckan som lastningen sker. Den veckan går säkert fort med alla de sista förberedelserna, så som rengöring av botten, packa det lite som jag tar med på flyget, avskedsmiddag med grannarna osv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: