Sköldpaddor och spännande maträtter

7 Apr

Sköldpaddsinvasion. Fullspäckad vecka med fina utflykter tillsamman med mina franska och italienska vänner. Vi blöter oss och låter smaklökarna få en kreolsk resa. Lyxjakterna samlas. En röst för Finland. Ardnagee börjar se naken ut.

Lyxjakter på rad när de samlades för transport denna vecka. Ett stort fartyg kom in och sänkte sig ner i havet. Lyxjakterna körde därefter ombord på fartyget som sedan sakta steg upp igen. Intressant att se hela proceduren och hur proffsigt det gick till.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Min franska är fortsättningsvis urusel, men det hindrar mig inte att åka på utflykter med mina franska grannar. Flertalet stränder har vi betat av under veckan och samtidigt passar vi på och provar lokala rätter. Dessa fransmän som bor i sina båtar här, vet precis vart man bör åka och var man bör äta. Deras lokalkännedom förser mig med fina platser och god mat till vettiga priser. Samtidigt är det trevligt att de tar mig med på utflykter, annars kan det lätt bli lång tid att bara irra runt på marina området. Grillad fisk är aldrig fel och den här smakade som en mild variant av sik.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag har många grannar och alla har de olika saker att bidra med när vi åker iväg någonstans. Trevligt har vi med teckenspråk och charader när vi försöker förklara något + att vi tar hjälp av bilder. En kväll hade vi bild å filmkväll i en fransk båt, där vi förevisade olika dyk- och jaktbilder. En av fransmännen är jägare och visade stolt upp sina skjutna vildsvin på bild.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Milantos italienska skeppare hade ett par dagar över mellan charter seglatserna. Vi passade på och tog en kvällsbit på en liten kreolsk restaurang som jag inte själv skulle ha hittat. Har har seglat charter här i flera år så han har bra lokalkännedom, vet vart man bör gå och där priserna är hyfsade. Maten vi beställde in passade inte direkt för vegetarianer. Vi började med inhemsk blodkorv och därefter grillad höna i en grillsås med sting. Vi planerade in en ny middag om två veckor i St Anne vid en liten kreolsk restaurang bredvid gravgården. Själv har jag varit en del i St Anne, men den lilla restaurangen känner jag inte till, det blir intressant.

Martinique

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Fransmannen som är dykinstruktör ordnar fina snorkel utflykter. Under fredagen åkte vi till ett par små stränder när Fort de France. Svart sand på stranden och väldigt lite folk. De här två små stränderna är inte så nerlusade som flertalet andra här på Martinique. Vi fick gå en bra bit och sedan var det långa trappor ner till stranden och de trapporna är de längsta jag nånsin gått, tungan hängde på mig som på en stövare när vi väl var tillbaka uppe.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Man kan bara tänka sig hur de som byggde trapporna har fått slita innan de var på plats. Men ner kom vi och upp igen. Stranden var fin och vattnet klart, bara att hoppa i det blå och börja snorkla. Christian hade varit här förut många gånger och han guidade oss fram till sköldpaddorna.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan man tala om en sköldpaddsinvasion, det var sköldpaddor överallt. Aldrig förr har jag sett så många sköldpaddor och inte så här nära. Vi simmade med dem på en halv meters avstånd och sköldpaddorna brydde sig inte alls om vår närvaro. En var jättestor 1,3 meter och den simmade rakt mot mig för att sedan lite vika undan för att inte simma över mig. De simmar så lugnt och graciöst, perfekt avvägning i vattnet och helt utan stress.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Att simma så nära dem så att man kunde ta i dem var mäktigt. Däremot pillade vi inte på dem, de fick glida på i lugn och ro och själv gled man med bredvid.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

En del koraller fanns även längs med ena udden. Där fick vi ta del av fiskar i parti och minut och ett gäng dykare som kom glidandes under oss på ca 10 meters djup. Man blev allt lite avundsjuk på dykarna som gled längre ner på korallrevet, när man själv snorklade och endast fri dyker ett par meter ner för att se på en fisk eller en korall.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snart har man sett så mycket koraller, konstiga fiskar, humrar, sköldpaddor att man börjar längta efter att få se en hederlig gädda, lägga ut ett par nät och röka sik och abborre.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stranden var som sagt inte överbefolkad, här rymdes man bra och snorklingen var perfekt. Fler stränder är inbokade, vart vet jag inte, men stranden med vraket är ännu obesökt och flera andra stränder. Sedan har vi många små restauranger att prova på innan man avgår från denna holme.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är val i Finland och jag har beställt hit min röstsedel från ”Ministry of Justice. Vi är totalt fem finnar som har beställt hit sina röstsedlar på min ponton adress här i Le Marin. Nu har vi fullgjort vår plikt och förhandsröstat. Det är fint av Finland att erbjuda sån här service, vi bara fyllde i på nätet och blanketterna skickade hit.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Ardnagee börjar se så naken ut nu sedan hon blivit strippad på segel och diverse annat på däck. Kiets besättning var här och hjälpte till med seglen, så nu är de undanstuvade. Nedräkningen har börjat och nu är det tre veckor kvar tills Ardnagee lastas ombord här i Le Marin. Jag ser fram emot att få börja segla i Europa på nytt.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Det betyder tre veckor med sand mellan tårna och mycket blått vatten, samt kreolsk mat, innan jag sätter mig på flyget till Europa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: