Underhåll och mycket glass

24 Mar

Underhållsvecka och glada glass ätande besättningar. Jag provar på ”supboard”. Snäckor i parti och minut. Underhåll är lika med kaos i båten. Lyxbåt under kvällspromenaden.

På nytt stötte jag ihop med besättningen på Ocean Ladies. Det blev en trevlig pratstund i sittbrunnen och därefter satte vi kurs på glassbaren. I hamnen finns en mysig glassbar med utsökt glass och vi lät oss väl smaka.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Under veckan kom Kiets besättningen inklusive hunden Nipsu på besök. De hade med sig en hel låda med glass som satt perfekt i värmen. Deras yngsta hittade snabbt Ardnagees alla skeppshundar och hon tog ut dem på däck för rastning. Hon har varit så pass mycket ombord Ardnagee, att hon vet direkt var hon bör leta, för att få till stånd ett hunddagis.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finska båten Lunni hade införskaffat en ”supboard” och jag tog en provrunda. Det var inte så svårt, det gick riktigt bra om man inte jämför med barnen, de hade verkligen fart på. Hela skapelsen var mindre rank än vad jag hade föreställt mig, dock var det ingen störande sjögång, endast platt vatten. Efter ”supboard” övningarna blev det croissanter ombord Lunni och jag lärde barnen hur man proppar en croissant full med jordgubbssylt 🙂

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snäckor finns det rikligt av här i Karibien. Dessa hopar med snäckor hittade jag på Union Island och de hade blivit bortkastade efter att man plockat ut innanmätet till mat. Här fanns möjligheter att plocka snäckor, men jag har redan en ombord som jag själv har plockat, det får räcka. Ingen ide att lasta Ardnagee full med snäckor.

Union Island

 

 

 

 

 

 

Union Island

 

 

 

 

 

 

 

 

Underhållsarbete och service ombord är lika med kaos ombord. Massvis med utrustning släpas fram och sedan återstår att plocka bort allt igen.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Fjädern som håller upp luckan till kylskåpet har äntligen kommit på plats. Den har legat över ett år i skåpet och väntat på att bli monterad. Nu när fjädern är på plats, så märker man vilken skillnad det är att söka i kylskåpet, nu när luckan hålls uppe av sig själv, livet blev lite enklare igen.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Två skruvar hade gett med sig i skiljeväggen mellan pentryt och motorlådan. Nu är allt säkrat med sex nya skruvar, proppat och klart och slipat. Ytbehandlingen är inledd och de två första varven lack är på plats. Jag fick söka i två dagar innan jag fann den lack med rätt glansgrad och bas, därefter kunde jag börja inleda arbetet. Minsta burken lack de hade var på en halv liter, så nu är jag inspirerad att även ytbehandla fler områden som behöver lite första hjälp. Det märks att Ardnagee nu har seglat nästan ett år och varit i bruk 24h om dygnet, vissa ytor har blivit utsatta för slitage. En del kommer jag att åtgärda här i Le Marin nu när jag har tid då jag väntar på transporten till Europa. En del sparar jag tills hon står framför snickeriet. Där har jag tillgång till bra maskiner och behöver inte göra allt för hand.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Service listan förblir hela tiden samma längd. Så fort jag strukit en punkt har jag hittat på en ny. Däremot finns inga tekniska eller säkerhets punkter kvar på listan, alla de är åtgärdade och de var få och enkla, endast kosmetiska punkter återstår. Det finns en viss tjusning i att hålla damen i toppskick, speciellt när man ser alla bedrövelser till flertalet båtar här i hamnen. Ytterligare sporrar det en när man har besök ombord och de ser hur välvårdad hon är.

Varje kväll tar jag en kvällspromenad och ser vilka båtar som har kommit in. En lyxjakt hade kommit in, de har garanterat luftkonditionering ombord och behöver ej lida i värmen. 100 fots Swanen är fortfarande inne i hamnen och stoltserar helt i klass för sig. Igår under kvällspromenaden stötte jag på en svenskflaggad båt från Vänern och det blev en trevlig pratstund.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad nästa vecka bjuder på är ännu helt öppet, men det visar sig. Service och underhållsarbetena fortsätter ombord, såvida inget roligare dyker upp. Vi är ett par båtar som planerar en dingy utflykt till en strand någon dag nästa vecka. Kanske man borde ta en dag ledigt från ledigt och göra sandstranden en dag 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: