Les Santes och Guadeloupe

11 Feb

Les Santes, en mindre ögrupp väl värt ett besök. Getön, med små vandringar och gamla fort. Snorkling och dyk, med fina snäckor som resultat. Snabbvisit på Guadeloupe, med fina frukt butiker. Vackra solnedgångar och närgångna pelikaner.

Mellan Dominic i syd och Guadeloupe i nord hittar man den idylliska ögruppen Les Santes. Vackra klippor och små öar möter en i sundet när man seglar in.

Les Santes

 

 

 

 

 

 

 

Les Santes

 

 

 

 

 

 

 

 

Les Santes bjuder på många ankringsställen och vi hittade snabbt vår favorit ankringsplats, Ilet Cabrit, ”Getön”.

Les Santes

 

 

 

 

 

 

 

Les Santes

 

 

 

 

 

 

 

 

Små vandringsleder tar en upp på ön Ilet Cabrit, väl uppe har man fina vyer av Les Santes. På bild ser ni Ardnagee ligga i en av alla de natur vikar som finns att tillgå.

Les Santes

 

 

 

 

 

 

 

Les Santes

 

 

 

 

 

 

 

 

Flertalet ruiner av gamla små fort uppe på Ilet Cabrit. Här utanför Les Santes skedde det största sjöslaget mellan Frankrike och England. Alla holmar här är alldeles nerlusade med fort och fästningar.

Les Santes

 

 

 

 

 

 

 

Les Santes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Givetvis finns det getter på getön. Hönor och tuppar sprang även de omkring och flertalet katter såg jag skymten av. Ön är även ett naturreservat och ett trevligt utflyktsmål för lokalbefolkningen.

Les Santes

 

 

 

 

 

 

 

Les Santes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huvudön, Terre de Haut var ett mysigt samhälle. Alla hade röda tak på sina hus och det fanns en liten huvudgata. Här kunde man även klarera in till landet, vilket vi gjorde.

Les Santes

 

 

 

 

 

 

 

Les Santes

 

 

 

 

 

 

 

 

Kryssningsbåtar hittar även de till detta lilla smultronställe. Den ena kryssningsbåten efter den andra landsatte köpglada turister vid Terre de Haut, vilken tur att man själv låg vid getön och fick ta det lilla lugna.

Les Santes

 

 

 

 

 

 

 

Les Santes

 

 

 

 

 

 

 

 

Snorkling och dyk är ett bestående tema på agendan. Varje dag, minst en gång om dagen blir det kasta sig i sjön och se vad för nytt det finns att upptäcka. Här vid getön var det snäckor i parti och minut. Vattnet var så klart att jag såg direkt från båten 10 m ner, att här finns det att dyka på. På med dykutrustningen och ner på upptäcktsfärd.

Les Santes

 

 

 

 

 

 

 

 

Natur viken vid getön ligger öppen mot väster och bjuder på vackra solnedgångar.

Les Santes

 

 

 

 

 

 

 

Les Santes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det första man möter på Guadeloupes västra kust är denna stiliga fyr. När den är passerad har man inte långt kvar till marinan söder om huvudstaden Basse-Terra. En liten marina som ligger 2 km söder om huvudstaden.

Guadeloupe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Guadeloupe

 

 

 

 

 

 

 

 

Marinan bokades för tre dagar och tanken var att vi skulle hyra en bil och utforska Guadeloupe. Men det gick inte, inte en hyrbil att få tag i. Men marinan hade fina duschar och nu fick man riktigt njuta av att slösa med vatten och ta en lång dusch, ”vattenterapi”. Bredvid marina fanns även en fruktbutik med de bästa frukterna jag har hittat i hela Karibien. Här kunde man lätt tro att frukter är något som det finns rikligt av, men bra frukter är svåra att hitta. Apelsinerna och klementinerna var sjukligt goda, det bunkrades friskt av läckerheterna.

Guadeloupe

 

 

 

 

 

 

 

Guadeloupe

 

 

 

 

 

 

 

 

Marinan fungerade även som fiskehamn för små fiskebåtar och det var ett intressant skådespel när fiskebåtarna kom in. Hemma har vi måsar, men här var det flockar av pelikaner som följde båtarna ända in i hamn. Fåglarna var inte det minsta rädda, de kom riktigt nära.

Guadeloupe

 

 

 

 

 

 

 

Guadeloupe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Guadeloupes västra sida är väl skyddad och hamnen likaså. Det medförde att det blev varmt med betoning på varmt under dagen, 40 grader i båten börjar bli onödigt varmt, det är så man börjar längta efter en svalkande bris, alternativt luftkonditionering.

Guadeloupe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Guadeloupe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En buss utflykt in till huvudstaden för bunkring. Förråden behövde fyllas på igen och vi botaniserade frisk i butikerna. Här fann jag jordgubbar på burk, jordgubbsfrälst som jag är, måste jag bara prova på. Bara synd att vi inte fick hyra någon bil, det finns mycket att se på Guadeloupe. Längre upp på kusten finns heta källor och inne på ön finns en fin djurpark som hade varit roligt att besöka. Men man kan inte alltid få allt, så vi svängde kursen söderut mot Dominic igen.

Guadeloupe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter en natt i Portsmouth på Dominic, seglade vi vidare till Martinique och Grande de Anse, även kallad för sköldpaddsviken. För tillfället ligger Ardnagee för ankar vid Ste Anne och så småningom går vi in till Le Marin, där ett special uppdrag väntar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: