Dominica, en grön ö med heta bad

3 Feb

Barracuda på menyn. Jag fick mitt nya dyk certifikat kort. Vi seglar till den gröna ön Dominica, med mycket att utforska. En riktig maxi tur runt holmen, indian floden, chokladfabrik, lokala delikatesser, vattenfall, heta källor, botaniska trädgården och mycket mer. Sockerkaka, tänk vad det lilla enkla kan vara himmelsk gott.

Klockan 05.00 styrde vi ut från Fort de France på Martinique i beckmörker. Kursen var inställd på följande ö norrut, Dominica. En vacker soluppgång svepte bort mörkret och man kunde börja njuta av vyerna längs med kusten.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Fiskespöt var riggat och det tog inte länge före det högg till på kroken. En Barracuda nappade, perfekt storlek till middag. Barracudan har benen på samma sätt som abborren hemma, enkel att filea. Jag stekte den lika som abborre filéer hemma och fisken var mycket god.

Atlanten

 

 

 

 

 

 

 

Atlanten

 

 

 

 

 

 

 

 

En halv timme före mörkrets inbrott förtöjde vi i Prins Rupert viken i Portsmouth, Dominica. ”P.A.Y.S” Portsmouth Accociation Yacht Service, pojkar lotsade oss in till en boj och vi var förtöjda. Varje båt tilldelas en egen ”båt pojke”, vår var i 50 års åldern. Följande morgon körde han in oss till tullen och vi blev inklarerade. Vi passade även på att boka en stor tur runt holmen tillsammans med honom som guide. Det blev en hela 11 timmar lång tur där vi fick se otroligt mycket och guiden var mycket påläst.

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

 

Utflykten tog oss först långt upp i indian floden. Det här var en mäktig liten flod med mycket att ta del av. Rötterna på träden var imponerande, likaså växterna och djurlivet längs med floden. Men fåglarna och ödlorna var mycket skickliga på att gömma sig, man hörde deras ljud, men svårt att få ögonen på dem, att försöka med kameran var helt hopplöst. Man fick fokusera sig på att fotografera träd.

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

 

En liten sidoflod gick vi in i och vi fick se resterna av bryggan som Jack Sparrow steg iland på när han besökte häxan i filmen ”Pirates of Carribean”.

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

 

Blommor fanns det rikligt av i alla möjliga kulörer längs med floden, men de vackert formade trädrötterna fann jag mest imponerande.

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

 

Flod turen tog ungefär en timme och då hade vi åkt en bra bit längs med floden. Sett fåglar, fiskar, krabbor och växter samt träd i parti och minut.

Dominica

 

 

 

 

 

 

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

 

Färden fortsatte till andra sidan ön, till en liten choklad fabrik. Fabrikschefen lotsade oss runt och vi fick ta del av hela processen, från kakaoböna till färdig choklad. Givetvis ingick det provsmakning av de olika sorterna och det hela slutade med att vi köpte rätt så mycket choklad.

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

 

Kakaobönan är allt annat än god rå, men när den väl är förädlad blir den helt till något annat. Det är många steg som bönan genomgår innan den kommer ut som en choklad platta och blir som ”Bomull för lilla rumpan”.

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

 

Guiden bromsade in vid en liten restaurang och det blev tre rätters lunch med lokala delikatesser. Vi började med en friterad matbanan, vilket motsvarar en aning potatis hemma hos oss. En kraftigt kryddad dippsås hörde till, med curry, senap och vem vet vad och det gällde att lägga på försiktigt, för den var eldig. Huvudrätten var rökt gris och alla möjliga sorters, i min värld konstiga tilltugg.

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

 

Juicen som serverades med maten var gjord på frukten ur en röd blomma som såg trevlig ut. Frukten krossades och hett vatten och socker tillsattes, därefter fick drycken svalna, innan man silade produkten. Det var en intressant julsmak över det hela, påminde starkt om glögg hemma.

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

 

Ödlor fanns det gott om, denna krabat höll oss sällskap vid matbordet under lunchen. Efter avklarad lunch fortsatte färden genom ett indian reservat och vidare till flera vattenfall, för att sedan följas av heta källor.

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

 

Dominica har flertalet heta källor och givetvis har det byggts små oaser för turisterna att gotta sig i. Jag provade på flera olika, en med 40 graders vatten, alldeles för varm. En pool med 35 graders vatten föll i min smak. Hela anläggningen var snyggt placerad lite som i djungeln och man var omgiven av det gröna och dimman steg från polerna och källorna och skapade en trevlig atmosfär.

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

 

Bredvid de heta källorna hade man även byggt ett litet zoo och skapat små fruktodlingar. De små råttorna eller förväxta marsvin, eller vad man kan kalla dem såg rätt gosiga ut där de löpte på i sin bur. Citrusträden var vackra och man ville liksom ta små smakprov när man promenerade förbi.

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Många konstiga träd fick vi se, man kan fråga sig varför trädet ser ut som det gör. Ett annat känt träd är det som föll över en skolbuss för länge sedan vid en orkan. Bussen och trädet har lämnats som minne över händelsen och när jag tänker tillbaka, så har jag sett den bilden för länge sedan i någon bok. Däremot mindes jag inte att det var här på Dominica trädet hade blåst över bussen. Färden tog oss vidare genom den botaniska trädgården, och olika utsiktsplatser, där vi bland annat fick se huvudstaden från ovan.

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

Dominica

 

 

 

 

 

 

 

 

När ny besättning anländer är det alltid spännande att se vad de har för post åt mig från Finland. Denna gång var det min nya dyklicens som kommit med posten och tidningen Jägaren och Sukeltaja. Inte alla som får tidningen Jägaren influgen till Martinique.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Innan den nya besättningen installerade sig i båten hade jag ett par dar för mig själv. Perfekt att passa på och göra min favoritkaka, sockerkaka. Oftast är det enkla himmelskt gott. Inget tillkrånglat med främmande ämnen i kakan, utan helt upp och ner, en enkel sockerkaka och jag fick njuta av hela kakan för mig själv. Otroligt i vilka former en riktig hälsokost kan komma i 🙂

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Ardnagee har nu seglat vidare från Dominica och ligger nu vid en boj vid Guadeloupe, Terre de Haut, Ilet Cabrit. Snorkling, dyk och små vandringar är på agendan, men mer om Guadeloupe nästa vecka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: