En flygande ko och dyk-kursen avklarad

12 Jan

Vist kan kor flyga 🙂 Dyk-kursen är avklarad och fler dyk väntar. En dyk-kompis filmade våra dyk, vilket resulterade i en trevlig video. World ARC har startat, vi tog farväl av vår vän Helmut.

Olika typer av vindflöjel har jag sett, men den här var en ny rolig. Mulen var förstärkt med en ring, som höll den öppen och luften fyllde sedan kon som flög så snyggt i riggen. Kon hade de hittat i Holland och införskaffat den som en rolig grej. Jag fick direkt associationer till flertalet roliga saker 🙂 Definitivt något som bör läggas på inköpslistan, gäller bara att stöta på rätt affär med kor i lager.

St Lucia

 

 

 

 

 

 

 

 

Det blev totalt 8 st dyk denna vecka med Scuba Stevés Diving. ”Advanced open water diving” kursen omfattade 6 st dyk. Ett djupdyk till 30 m, där vi knäckte ägg och fick se hur ägget hölls ihop utan skal av vattentrycket på 4 bar. Diverse andra övningar på djupet genomfördes och slutligen analyserade vi hur färgerna försvinner på djupet. Vi hade med en liten färgkarta där vi fick se hur färgerna försvinner, vartefter vi gick neråt och fyllde i på kartan vid vilket djup varje färg försvann.

St Lucia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Min dykinstruktör på kursen var en glad liten dam med hatt. Ett navigationsdyk ingick även i den obligatoriska delen. Där fick vi torrträna först på en sandstrand, innan vi gick under utan. Provet bestod av att simma runt i en fyrkant och komma tillbaka till samma utgångsläge. Avståndsbedömningen genomfördes på så sätt att man räknade så kallade ”kick cykles”, där man räknade hur många gånger höger ben gick tillbaka till utgångsläget och sedan mätte man upp hur långt man simmar på exempelvis ”30 kick cykles”. Dessa kick cykles är individuella för varje dykare och även beroende på utrustning. Dykinstruktören simmade bakom mig under provet och granskade hur många ”feet” från målet jag var vid slutet av banan, man fick inte missa med många ”feet”. Ytterligare hade de gjort banan svårare med ett större hinder på ett ställe som man måste ta sig runt och därefter tillbaka på kurs. Ett roligt prov där vi alla tre elever klarade av att hitta målet med hög precision. Den teoretiska delen av kursen var enkel, men däremot fann jag att PADIs dyktabeller är lite mer generösa, relaterat mot CMAS tabellerna som är mer strikta. Alla vi tre elever klarade kursen med bred marginal och kan nu titulera oss som ”Advanced open water divers”.

St Lucia

 

 

 

 

 

 

 

 

Flera andra trevliga dyk har genomförts under veckan. Bland annat två fisk identifieringsdyk, där vi fick lära oss massvis och se otroligt mycket. Min dyk-kompis under fisk dyken var en äldre herreman från New York, även han vid namn Mikael. Han filmade massvis och kom därefter på besök till Ardnagee på en kvällskaffe. Jag laddade ner allt hans material och det resulterade i en trevlig dyk video som ni finner längre ner på sidan. Videon ger en liten inblick i, över vad vi fick se under dyken.

World ARC startade här i St Lucia under lördagen. Vår vän Helmut från Las Palmas, deltar och vi vinkade av Helmut, likadant som han vinkade av oss i Las Palmas. Efter 15 månader borde han vara tillbaka i St Lucia, efter att ha fullföljt ett varv runt jorden.

St Lucia

 

 

 

 

 

 

 

St Lucia

 

 

 

 

 

 

 

 

Här följer en närmare 20 minuter lång dyk video, med glimtar av vad vi fick ta del av under ytan. Allt från koraller till fiskar, ålar, vrak och roliga växter.

 

 

Nästa vecka bjuder på mera dyk och så blir det att turista lite på holmen. Så småningom, kanske efter en vecka blir det att söka sig mot Marigot Bay för några dar. Därefter blir det Fort de France, där vi utökar besättningen och sen ser vart vi tar vägen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: