Nyår på St Lucia och mäktiga dyk

6 Jan

Vi firar nyår med nygamla bekanta i St Lucia. En sushi meny som får godkänt med marginal. Mäktiga dyk längs med korallrev. Jag har anmält mig till en dyk-kurs som för mig till djupet och ger mig ett högre certifikat. Underhåll och mer underhåll.

Karibien, palmer och sandstränder samt turkost vatten. Här är vi bland tusentals turister och gottar oss i värmen, njuter av det varma vattnet och låter dagarna gå.

St Lucia

 

 

 

 

 

 

 

St Lucia

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyårsafton firades tillsammans med tre tyska- och en österrikisk båt. Helmut från Österrike är vi bekant med från tidigare, han var vår granne i Las Palmas några veckor, tyskarna är nya bekanta.

St Lucia

 

 

 

 

 

 

 

St Lucia

 

 

 

 

 

 

 

 

Bord var beställt till en sushi restaurang och denna restaurang levererade. Det fanns även kötträtter att välja mellan och allt som bars in var väl balanserat, smakrikt och gott, samt snyggt upplagt.

St Lucia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

St Lucia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilderna talar för sig själva, gott med betoning på gott. Ytterligare var denna restaurang inte förstört med priserna, helt sakliga priser och kvalitén på maten låg högre än priserna, denna restaurang kan jag rekommendera.

St Lucia

 

 

 

 

 

 

St Lucia

 

 

 

 

 

 

St Lucia

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi var ett glatt gäng i roliga hattar och diadem som njöt av rätterna. Diskussionerna kretsade av någon anledning om segling och allt som hör seglingen till. Denna resa har hittills vidgat vyerna med marginal, skapat massor med kontakter världen över och inte att förglömma, allt vi fått se och uppleva.

St Lucia

 

 

 

 

 

 

 

St Lucia

 

 

 

 

 

 

 

 

Denna vecka bokade jag ett par dyk med Scuba Steve och herregud vilka dyk, här finns det fina ställen att dyka på. Ytterligare har jag bokat sex dyk nästa vecka med samma dykfirma. Jag kommer att gå en dykkurs i ”Advanced open water diving”. Denna kurs ger mig skolning i djupare dyk och undervattensnavigering, dessa två element är obligatoriska. Ytterliga kan jag sen välja tre tilläggselement som ger mig mer skolning och gör mig till ”Adventurer diver”. Vilka de tre tilläggselementen blir har jag ännu öppet. De har till exempel inte möjlighet här att ge skolning för isdyk, dyk på hög altitud, torrdräkt osv. Fiskidentifiering har jag ingen praktisk nytta av hemma, liksom korallidentifiering. Sannolikt kommer jag att satsa på undervattensfotografering som ett element och precisionsavvägning som andra element, vad det tredje blir återstår att se, kanske vrakdykning.

St Lucia

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi var 12 dykare under fredagen och jag hade ingen aning om vart dom tänkte föra oss. Efter 20-30 min båtfärd saktade vi in och dykledaren delade in oss i par. En österrikisk kvinna blev min dyk kompis denna dag, man dyker alltid i par för att kunna assistera varann vid problem. Dykledaren redogjorde för dyket och berättade att vi kommer att göre ett ”Drift dive” på 18 m djup. Alltså vi låter vattenströmmarna föra oss, man glider bara med. Sagt och gjort, vi samlade ihop oss på 18 m djup och började glida längs med korallrevet. Vilken sikt, vilka koraller och massvis med fiskar, aldrig har jag sett något liknade, inte ens på tv, det här var mäktigt, verkligen mäktigt. Konstiga korallväxter, stora som trattar dit hela jag hade rymts, mäktiga växter och fantastiska korallformationer. Efter 30 min var det dags för uppstigning med säkerhetsstopp och båten plockade upp oss.

St Lucia

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter en längre paus ombord med lite tilltugg och vätska, körde vi till ett nytt dykställe. Dagens andra dyk var lite grundare 15 m och här fick vi själva simma längs med revet. Lika vackert igen och efter 35 min var det dags för uppstigning med säkerhetsstopp, tiden går fort när man har roligt.

St Lucia

 

 

 

 

 

 

 

 

Underhåll och mer underhåll, arbetet ombord fortsätter. Denna vecka har nya lazyjacks blivit monterade. Harkenrullen servad och rostfritt blivit putsat. Även överbyggnaden på Ardnagee har blivit vaxad. Det kom flertalet gamla segel med när jag köpte Ardnagee och nu hade den gamla genua 1 gjort sitt. Seglet var väl använt redan när det hissades ifjol våras vid Pavis, Jakobstad och jag tänkte att om det håller ihop ända till Las Palmas så är det bra. Seglet höll hela vägen hit till St Lucia, 7000 nm, men nu hade det gjort sitt, jag donerade det åt hamnkaptenen som hade några idéer om vad han skulle använda det till. Nu blir det att hissa en bättre begagnad genua 2 och nöta på den. Solen sliter hårt på seglen här, likaså på allt annat, så bra att kunna använda gamla segel här och spara på dom nya.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: