Extremt snöfattigt, det blir en grön jul i Karibien

23 Dec

Fullt vid dingy bryggan. Jul i Karibien med bokat julbord och julkyrka i St Anne. Vandringar och utfärder på Martinique. Diamantklippan och minnesplats över omkomna slavar. Var placerar man tredje priset ombord? YB tracker och trevlig tavla.

Med 300 båtar för ankar blir det ganska så fullt vid dingy bryggan, när folk söker sig in till byn. Det gäller att se van ut och pressa sig in med dingen, låsa fast den och häva sig upp på bryggan. Vilken tur att man har en liten dingy som passar att kila in bland de större dingisarna.

St Anne Martinique

 

 

 

 

 

 

 

St Anne Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Alldeles bredvid dingibryggan finns två torg. Ett framför lilla kyrkan och ett bredvid bryggan. På lördagar är det marknad på torgen och jag passade på att prova pressade sockerrör, blandat med is och lime. En riktigt frisk drink och inte så söt som jag hade förväntat mig, läskande, men inte något man vill dricka större volymer av.

St Anne Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Juldekorationer på torget framför lilla kyrkan. Trevligt med paket i träden som vittnar om att jul står för dörren, däremot saknas det vita som hör julen till, ”snö”. Snö är något som definitivt uteblir denna jul. Med 30 grader i skuggan och 28 grader i vattnet och sköldpaddor som simmar förbi båten, har nog snön mycket svårt att få fäste 🙂 Bredvid torget finns en skyllt som jag aldrig sett hemma. En skyllt som berättar vart man bör ta sig vid ett tsunami alarm. Tsunami är något som vi inte behöver fundera på hemma i Finland.

St Anne Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

 

St Anne Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Torget framför lilla kyrkan. Denna kyrka kommer vi att besöka på julafton och ta del av deras mässa. Julbord är bokat på julafton vid en av de lokala restaurangerna och efter julmiddagen blir det att söka sig till lilla kyrkan. Både julbordet och julmässan blir något helt annat än man är van med, säkert en intressant upplevelse. Vi är tre båtar som samlas till julbordet och mässan, två finska- och en fransk båt, Ardnagee, Kiet och Hestia.

St Anne Martinique

 

 

 

 

 

 

 

St Anne Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Små trevliga vandringar upp på små berg i närregionen. Berget Piton Chreve-Coeur fick sig ett besök. På väg till berget stötte vi på många getter, får och höns som gick helt lösa på vägarna, det gällde att ratta mellan djuren. Däremot såg jag inga så kallade snöhönor, ”Elsa”, här var det mer traditionella raser som gällde.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leden upp till toppen av Piton gick genom tät vegetation med hög luftfuktighet. Det var rent av klibbigt i luften och det hängde lianer ner ur träden. Men Tarzan och Chita såg vi inte skymten av, bara tomma lianer.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från toppen av Piton hade vi fin utsikt över södra delen av Martinique. Man kunde se de olika vikarna som båtarna låg ankrade i. Där i en av vikarna ligger vi tillsammans med flera hundra andra. Båten Bengt från Sverige hade sett oss på AIS och sökt oss med dingen i tre dar, de var på väg att ge upp sökandet när de plötsligt hittade oss och det blev kafferep. Roligt att se paret från Bengt, senast vi sågs, var på södra ändan av Gran Canaria i Pacito Blanco och de var på väg mot Uruguay.

Piton Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Piton Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

En stor kompassros med olika motiv som berättade om holmarna runt om Martinique fanns att beskåda uppe på toppen av Piton.

Piton Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Piton Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Längs med vandringsleden såg jag flertalet underliga träd och stora frön hade de, liknade jättestora ärtskidor.

Piton Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilutflykt längs med slingrande vägar till Diamantklippan. En klippa som har bytt ägare mellan länderna flertalet gånger under historien.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Diamantklippan Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Klippan har idag landstigningsförbud och man kan beskåda den från en utsiktsplats med info skyltar. Nära intill klippan finns ett av de bästa dykplatserna här vid Martinique.

Diamantklippan Martinique

 

 

 

 

 

 

Diamantklippan Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

1830 förliste ett slavskepp nära Diamantklippan och ett minnes monument har rests över de som omkom. 15 stora statyer som står i 110 graders riktning, i den riktning som slavskeppet anlände.

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

Martinique

 

 

 

 

 

 

 

 

Prisplaketten från ARC+ rallyt blev ett intressant fall. Placeringen ombord är inte det enklaste, att hitta rätt plats för plaketten där den gör sig, något att fundera över. Hittas ingen bra plats, får den stå på bardisken hemma. Tiden får utvisa, bättre att låta det mogna, innan man skruvar fast plaketten.

Tredje pris ARC+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under kappseglingen från Las Palmas via Kap Verde till St Lucia var samtliga båtar utrustade med YB trackers. Dessa trackers sände kontinuerligt till YBs sida där man kunde följa alla båtars position i realtid. Ytterligare loggades samtliga båtar och plottades på en karta. Den kartan/bilden kan man beställa med eget båtnamn och den egna rutten inritad med avvikande färg. Den bilden blir en fin tavla hemma och ett trevligt minne över hur man seglade, samtidigt som tavlan borde väcka diskussion.

Atlantöverfarten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter julen planerar vi att gå till ett par andra vikar för lite snorkling, innan vi går till St Lucia och vidare till Marigot bay. Marigot bay är lite som Karibien i ett nötskal och blir säkert intressant, nackdelen är att man måste boka plats på förhand, vilket vi kan göra från Rodney bay. Fram till dess får jag önska er alla en riktigt god jul med mycket snö, snö, något som vi endast får se på bild här.

Ett svar to “Extremt snöfattigt, det blir en grön jul i Karibien”

  1. Dennis december 23, 2018 den 4:41 e m #

    God Jul och Gott nytt seglingsår till er alla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: