Partys och dags för avfärd mot Kap Verde

10 Nov

Fullspäckad vecka för besättningen. Seminarier och fler seminarier. Bunkring av Ardnagee. Lunch vid Domingos. Helikopter räddning demonstration, livflotte demonstration. Nödbloss och rökbomber. Maskerad party där en av skeppshundarna deltog och skapade en ström av folk som ville ta selfisar med ”Kompis”. Fyra rätters besättningsmiddag. Ny biminitop monterad. Där är en del av vad vi åstadkommit och tagit del av denna vecka.

Ett seminarium avlöste ett annat, länge sedan man suttit så mycket på skolbänken. De var lärorika och behandlade väder, ruttplanering, bunkring, första hjälp, hur man kontrollerar riggen osv. Ett av informationstillfällena berörde även de ställen vi kommer att besöka. Största delen av besättningen deltog i alla seminarier och det var en hel del matnyttigt som serverades. Föreläsarna hade en gedigen bakgrund i de ämnen som de föreläste om och man hörde noggrant på, det gäller ens egen säkerhet och besättningens.

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

 

Bunkringen visade sig vara ett kapitel för sig. Fem veckors matransoner för fyra personer lastades ombord, det blev hela tre transporter från HiperDino innan vi var nöjda. Inte det enklaste att få allt stuvat ombord i rätt ordning, för man vill inte att det man behöver först ligger längst under. Perfekt när kassörskan packar ner maten i lådor som sedan körs ut till båten av butikens personal. Huvudkocken Lasse har stenkoll på logistiken och intressanta menyer utlovas.

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

 

Alla dessa seminarier och besök vid HiperDino gjorde att vi beslöt att äta ute vid Domingo. Det avlastar kocken och ger oss mer tid att fokusera på det väsentliga. Domingo har dagens lunch till hyfsat pris där förrätt ingår och huvudrätt samt efterrätt och dricka, enkelt och bekvämt.

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

 

Helikopterräddning ingick även i programmet och vi fick ta del av en övning speciellt för ARC+ seglarna. Det såg enkelt ut när proffsen arbetade och vinschade ombord en person från fartyget. Man får hoppas att man aldrig hamnar i en sådan situation att man har den typen av helikopter ovanför sig. Däremot om olyckan skulle vara framme är man säkert mer än glad när man ser den.

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

 

Livflotteövningen var givande. Vi såg på när livflottarna öppnade sig och det gick snabbt. Därefter gjorde vi en torr ombordstigning och därefter en våt bordning från vattnet. Det gick relativt enkelt att ta sig upp i livflotten, jag gled ombord som glad säl 🙂 Väl inne i flotten fick vi instruktioner hur vi bör bete oss och förfaringssätten fram till räddning.

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

 

I bassängen fick vi även lära oss hur man sparar energi och värme. Vi formade en lång krokodil och därefter en ring som håller ihop gruppen. Övningarna var givande och man insåg situationens allvar, fast övningarna pågick under kontrollerade former i en simbassäng. Situationen är sedan en helt annan nattetid i brytande sjö, något man definitivt inte vill ta del av.

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

 

En demonstration av handfacklor och rökbomber fick vi prova på. Kenneth brände av en handfackla som blivit för gammal ombord på Ardnagee. Rökbomberna rökte minsann, betydligt mer än jag hade förställt mig.

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

 

Party efter party hela veckan för besättningarna. Det mest intressanta partyt var maskerad partyt med temat en natt i Rio. Vi hade inte de perfekta maskeradkläderna, men man tager vad man haver och det visade sig bli en succé.

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

 

Franska båten Hestia som vi seglat med i flera repriser. Tyska båten Magneta, ett glatt gäng som hängt med en tid.

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

 

Klädseln varierade friskt bland besättningarna och flera roliga huvudbonader syntes i vimlet.

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

 

Svenska båten Monami-, samt finska båten Lunnis skeppare.

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

 

En av skeppshundarna ”Kompis” deltog i maskeraden och strömmen av folk som ville ta en selfie tillsammans med Kompis var lång. Det är inte alla dar som man blir så ivrigt fotograferad som den kvällen.

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

 

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

 

På frågan varför en hund på axeln, var svaret enkelt, vi hade slut på papegojor, så skeppshunden fick ställa upp istället.

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

 

Fyra rätters besättningsmiddag ingick även i programmet denna vecka.

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

 

En ny biminitop hade Roger med sig från Finland. Den ger bra skydd i sittbrunnen mot solen, däremot kan vi inte använda den under segling, något vi jobbar på.

Las Palmas

 

 

 

 

 

 

 

 

Imorgon 13.00 går starten mot Kap Verde. Väder och sjögång ser rätt lovande ut och jag beräknar ca. 6 dagar till Kap Verde. Det går att följa oss live på ARC hemsida. Vi har en YB tracker ombord som sänder kontinuerligt till ARC rally kontoret, som gör att det går att följa oss live. Nästa uppdatering på bloggen är helt beroende på tillgången till wifi på Kap Verde, så härefter kommer uppdateringarna i mån av möjlighet och wifi.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

towards distant shores

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: