Snö och kändis besök

30 Okt

Framsteg ombord Ardnagee. Ny septitank beställd. En laddning elektroniska sjökort. Åländsk kändiskock på besök. Fridfull jakt i snövädret.

Axeltätningen för roderaxeln har kommit på plats. En specialhylsa i trä tillverkades som passade runt roderaxeln. Hylsan gjorde att vi kunde pressa ner tätningen jämt. Tätningen har en så kallad stödram inuti sig som lätt stukas om pressningen sker snett. Samtidigt som jag hade en man inne i akterpartiet på Ardnagee passade vi på att utföra fler arbeten. En ny upphängning för avgasröret från värmaren monterades. Ny kabel för akterlanternan och ett mindre hål öppnades upp en aning i babords sida, för att lättare komma åt bultarna för nya targabågen.

Roder axel tätning

 

 

 

 

 

 

 

Special monteringsholk för roder axel tätning

 

 

 

 

 

 

 

 

En rejäl laddning elektroniska sjökort har anlänt. Nu har jag dubbel uppsättning elektroniska sjökort och nu återstår att ytterligare komplettera med några pappers sjökort som saknas. Några över amerikanska östkusten och sydvästra Afrika, Kap Verde. En ny septitank har blivit beställd under veckan från Holland. Den kommer att placeras i ett av skåpen i badrummet ovanför vattenlinjen. Det medför att tanken kan tömmas med självtryck och ingen pump behövs. Ytterligare när man seglar skapas ett undertryck som suger tanken snabbt tom. En däckstömnings anslutning kommer att monteras, så att tanken även kan tömmas vid ställen som har sugtömning.

Elektroniska sjökort

 

 

 

 

 

 

 

 

Kändiskocken Mikael gjorde besök vid slakthuset i Pelat. Han arbetar på en ny kokbok och visade stort intresse för hur vi behandlar köttet, från skott till matbord. För att erhålla ett kvalitetskött är hela processen viktig. Alla de olika steg som köttet genomgår fram tills det är på bordet har alla inverkan på slutresultatet. Betyget vi fick var berömligt och trevliga pratstunder avverkades. Älg är mer än bara kött, den så kallade ”inmaten”, hjärta, lever och tunga, riktiga delikatesser. Dessa delikatesser ses ofta förbi av den yngre generationen, men rökt älghjärta och kokt tunga, perfekt som lilla salta biten framför tv.

Gästande kock

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gott från insidan

 

 

 

 

 

 

 

 

Jakt kan vara rofyllt, ibland rent av tråkig när man väntar på en älg och hör i radion att alla älgarna är i andra ändan av området som vi jagar. Denna helg var det kraftigt snöfall av blötsnö, perfekt att göra en liten snögubbe på älgpasset, strax trevligare att se på i väntan på älgarna.

Snögubbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denna vecka bjuder på en intressant föreläsning, silversmide och älgjakt. Mer material är beställt till Ardnagee och så fort den nya septitanken anländer påbörjas monteringsarbetet. Ytterligare närmar vi oss jul i rask takt och julbeställningarna bör ses över och startas upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: