Syrafast, silver och bly

23 Okt

Targabågen är klar. Kurs i silversmide. Älgjakten framskrider. Mäktiga solnedgångar. Lilla gula klar för vintern.

Targabågen är nu rensvetsad, slipad och polerad. Poleringen är tids drygt, men resultatet blänkande, det gäller bara att ha tålamod och ge bågen den tid den behöver. Kvar är att svetsa fast rätt fäste för satellitkommunikations antennen på babords stolpe.

Targabåge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Targabåge detaljbild

 

 

 

 

 

 

 

 

Senaste vinter gjorde jag en service till Ardnagee och vinglas. Nu deltar jag i en silversmides kurs för nybörjare och har som mål att tillverka 6 st servetthållare i silver. Flertalet prov på servetthållare har jag gjort i takplåt och nu påbörjas första exemplaret i silver. Ett specialverktyg hamnar jag att tillverka av ett stålrör för att erhålla den rundning på servetthållaren jag eftersträvar. Kursen har varit givande och det finns förvånansvärt mycket man kan tillverka i silver. Kursen leds av en skicklig silversmed med lång erfarenhet och hittills har jag lärt mig mycket om silvrets egenskaper, kunskaper som man annars inte skulle ha den blekaste aning om.

Silversmide

 

 

 

 

 

 

 

Servetthållare

 

 

 

 

 

 

 

 

Helgens älgjakt gav utdelning. En älgkalv fick sätta livet till för min kula. Skottet satt perfekt, precis bakom bogbladen, minimalt med köttförstörelse. Jakthundarna börjar komma igång på allvar och för hela jaktlaget var betyget gott för helgen. Jakt betyder även kött och i stora partier. Med 17 års erfarenhet av köttstyckning är det lekande lätt att stycka ner ett djur. Ett baklår som på bilden tar inte många minuter att stycka ner, däremot att putsa köttet från diverse hinnor och stycka det ytterligare till mindre bitar efter kundens önskemål tar en stund.

Älgkalv

 

 

 

 

 

 

Styckning av baklår

 

 

 

 

 

 

 

 

Extra röd sol och mäktiga solnedgångar. Fenomenet härstammar från partiklar i de högre luftskikten som kommit med stormar från medelhavet upp via England. Ljuset bryts i dessa partiklar och får solen att se ovanligt röd ut. Fenomenet fick sådan uppmärksamhet att det togs upp i väderkanalerna där meteorologerna förklarade processen.

Solnedgång

 

 

 

 

 

 

 

 

Lilla gula har gått i vintervila. En sak mindre på listan med de förberedande åtgärder som seglatsen kräver. När hon sjösätts på nytt är oklart, allt beror på hur länge långseglatsen kommer att ta.

Lilla gula

 

 

 

 

 

 

 

 

Denna vecka påbörjas förberedelserna för nya septitanken och en stor knippe med sjökort är på inkommande. Älgjakten fortsätter med trevliga inslag, närmare om det nästa vecka. Ett besök är bokat till Amerikanska ambassaden i Helsingfors, där jag skall på förhör angående seglatsen till USA. Många detaljer att tänka på, sedan vi är på väg skall allt vara i sin ordning och vi kan fokusera på själva seglatsen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: