Friska vindar och sjögång

5 Dec

Snöstormar, naturutflykt, älgjakten avslutad och full agenda i snickeriet. Mindre småjobb på Ardnagee och åtgärdslistan växer.

Snöstormarna tycks avlösa varandra. Hela två under föregående vecka. Tisskärsand bjöd på mäktig sjögång och hård vind. Klipporna längs med stranden var isiga, inget att försöka gå på. Det gällde att hålla sig en bra bit ifrån och avnjuta skådespelet. Havet såg mycket kallt ut och för en gångs skull kändes det helt rätt att stå på torra land. Landskapet låg under ett tunt snötäcke, naturen såg ut att vila, ett stillsamt lugn i skogen.

Sjögång Tisskärssand

Sjögång Tisskärssand

 

 

 

 

 

 

Tisskärssand vinterskrud

Tisskärssand vinterskrud

 

 

 

 

 

 

 

 

Vinden var så pass kraftig att det gick att luta sig mot vinden och göra en så kallad ”Anlis” hälsning 🙂 Trots avsaknaden av sol var det en riktig skön naturvandring. Det gäller att anpassa klädseln efter rådande förhållanden så håller man sig varm och kan njuta av omgivningarna.

"Anlis" hälsning

”Anlis” hälsning

 

 

 

 

 

 

 

 

Älgjakten avslutades under helgen. På mitt konto blev det två älgar, något jag får vara helt nöjd med. Lite på 70st älgar lyckades mitt jaktlag fälla. En aning under rekommenderat antal av staten. Med facit i hand kan vi konstatera att staten på nytt överskattat beståndet och delat ut ett för stort antal älglicenser.

Full fart i snickeriet hela veckan. Flertalet beställningar är under bearbetning och nya beställningar kommer in. Nattvardskittet framskrider och en beställning på 15st adventljusgrisar skall påbörjas. Även julbeställningarna är påbörjade. En skål svarvades i ask och amerikansk valnöt, en lyckad kombination där kontrasterna faller vackert mot varandra. Tekniken vilken skålen är uppbyggd med är enkel men fascinerande. Otroligt lite virke går åt med en speciell sågteknik i 45grader där ringarna sedan placeras på varandra och svarvningen kan ta vid. Tekniken har gett den här typen av skål namnet ”ekonomiskål”.

Lackering

Lackering

 

 

 

 

 

 

 

Lackering

Lackering

 

 

 

 

 

 

 

 

Valnöt och ask är två träslag som är lätta att arbeta med relaterat mot exempelvis wenge som splittrar sig lätt och har stora porer. Andra intressanta träslag har blivit införskaffade, amaranth och bubinga. Blir intressant att se deras egenskaper och nyanser. Amaranth har hög densitet och en röd/lila tonfärg. Bubinga går lite mer mot rött relaterat mot valnöt och har liknande densitet som valnöten.

Lackering

Lackering

 

 

 

 

 

 

 

Lackering

Lackering

 

 

 

 

 

 

 

 

Ombord på Ardnagee har arbetet kommit igång. Främst demontering för att komma åt de punkter som skall åtgärdas. Elektroniken är bortplockad och olika skisser på nya lösningar är på ritbordet. Listan med åtgärdspunkter bara växer, inga stora saker men alla små punkter fodrar sin tid och ingenting blir gjort av sig själv. Man kan förebygga och serva som i sin tur minimerar problemen. Problem kommer nog ändå längs med vägen alldeles tillräckligt. Därtill tillkommer alla beslut man skall ta och sedan arbeta utefter dem för att komma framåt. Utmaningarna är många men de sporrar en framåt. Vi har en mäktig seglats framför oss, något man gärna arbetar för.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: