Snöstorm samt lilla jul

28 Nov

Snöstorm, älgjakt, lilla jul och bakning av pepparkakor. Ny träsvarv installerad och en intressant beställning i snickeriet. Full agenda som inte lämnat mycket utrymme åt Ardnagee under veckan.

En härlig doft spred sig i köket när pepparkakorna gräddades. Receptet ”Tyras pepparkakor från Vörå” är mer än 100 år gammalt och ger den riktiga klassiska smaken. En smak som för en tillbaka till barndomen och tar fram en känsla av jul. Däremot var ej formarna klassiska. Det gräddades, älgar, ekorrar, kaniner, fiskar, hundar, julgranar, giraffer, grisar, fötter o.s.v.

Pepparkakor under arbete

Pepparkakor under arbete

 

 

 

 

 

 

 

Pepparkakor

Pepparkakor

 

 

 

 

 

 

 

 

En ordentlig snöstorm passerade under helgen, 23 m/s och tungt snöfall när man stod på älgpasset. Vädret till trots fälldes flertalet älgar och älgjaktsäsongen börjar närma sig sitt slut. Lilla jul firades med en älgsteks middag tillsammans med en sirapgräddsås och husets vin. En jägarmiddag som får en att glömma allt arbete bakom köttet, timmarna man stått i regn och snöstorm och passat på älgen. Hela processen bakom köttet, innan man har det serverat på bordet, slakten, styckningen samt putsningen av köttet.

Älgkalv stek

Älgkalv stek

 

 

 

 

 

 

 

 

En ny svarv installerades under veckan i snickeriet. Denna svarv har helt andra egenskaper relaterat mot den gamla. Ett chuck huvud med käftar som kan spännas såväl inåt som utåt, ger helt nya möjligheter. Hela spindeln kan svängas steglöst 360 grader i sidled och ger helt andra möjligheter, mer ergonomiska arbetspositioner och bättre översikt över arbetet. Hela pjäsen väger mot 200 kg och inga vibrationer kunde upptäckas under provsvarvningarna. Flertalet projekt väntar, så en uppgradering av svarven var välkommen.

Ny träsvarv

Ny träsvarv

 

 

 

 

 

 

 

 

En intressant beställning har ramlat in. En prästkandidat har beställt ett fältkit för nattvard. Hela kittet tillverkas i trä, inklusive förvaringslådan. Lådan ska innehålla en nattvardskalk, pate fat, en ask för oblater o.s.v, vinflaskan blir dock i glas. Förvaringslådans lock ska erhålla ett inskuret Kristusmonogram. Kalken är svarvad och pate fatet under bearbetning. Nu väntar jag på specifikationerna på lådan och ritningarna på monogrammet. Blir mycket intressant att se slutresultatet, det här är något jag inte tidigare tillverkat.

Nattvardskalk

Nattvardskalk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nattvardskalk

Nattvardskalk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Knivkursen fortskrider. Under tillverkning är nu en ny kökskniv till Ardnagees pentry. Skaftet får en intressant sammansättning med svarta bitar med inslag av vit marmorering i ändarna. Silverinlägg som sänks ner på båda sidor om mittpartiet. Mittpartiet är en ingjuten kotte i röd plast med silverglitter. Knivskaftet erhåller en intressant helhet sedan det är tillformat och polerat.

Kökskniv Ardnagee

Kökskniv Ardnagee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det finns en uppsjö av material att välja mellan, endast fantasin sätter gränser. Kottens fjäll ger lite av en fiskfjälls imitation och det röda blir ett varmt piggt inslag mot det svarta. Silvret i mellanläggen tar upp bladets färg samt hopsättningsskruvarna.

Material för mittsektion

Material för mittsektion

 

 

 

 

 

 

 

Material för mittsektion tvärsnitt

Material för mittsektion tvärsnitt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nästa vecka blir lugnare på fältet och ger lite mer tid för Ardnagee. Tre säsonger är nu seglade med den gamla damen och dessa säsonger har gett en bra inblick i vad som skall åtgärdas för att göra det bekvämare och säkrare under långseglatsen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: