Snö och is

14 Nov

Snö och is så långt ögat kan se. Stora partier kött. Frostig älgjakt. Planeringskväll i goda vänners lag och äntligen lugnar det ner sig på fältet. Arbetet ombord på Ardnagee kan påbörjas.

Kallt under veckan. Det är stor skillnad på vinterbilden och bilden från i sommar. Sommarens bild är mycket mer inbjudande. Isen har lagt sig ordentlig och nu kan man börja röra sig på isen, förutsatt att man har lokalkännedom om var det är strömt och svag is. Kallt även under helgens älgjakt, men pulsen och värmen steg kraftigt när jag och min kollega fällde en älg tillsammans. Ett 30-tal älgar återstår att fällas innan vi avslutar denna säsong.

Lojlaxviken set norrut

Lojlaxviken sett norrut

 

 

 

 

 

 

 

Sommarbild

Sommarbild

 

 

 

 

 

 

 

 

En frostig jaktmorgon känns det helt rätt att börja dagen med en ordentlig risgrynsgröt och jordgubbssylt. Man håller sig mätt på ett lätt sett bra länge, relaterat mot en tung frukost som gör en dåsig.

Risgrynsgröt

Risgrynsgröt

 

 

 

 

 

 

 

 

Kött med betoning på kött. Denna vecka var det min tur att erhålla kött. En hel stor älg och en halv kalv lades på flaket. En av mina kollegor betraktade köttlasset och konstaterade, ”kvällsbit”, bara att starta grillen. Denna säsong har jag erhållit över 300kg älgkött och har ännu att få en 1/4 älg. Med mindre överlever man nog denna vinter. Visst är älg gott men inte sju dar i veckan.

Älgkött

Älgkött

 

 

 

 

 

 

 

 

Grovstyckningen sköter jag själv emedan mina tre assistenter putsar upp köttet och paketerar in det för infrysning. På mindre än 6h hade allt kött blivit behandlat och infruset inklusive malet kött delen.

Älgkalv styckning

Älgkalv styckning

 

 

 

 

 

 

 

Älgkalv styckning

Älgkalv styckning

 

 

 

 

 

 

 

 

Lördagskvällen bjöd på planering tillsammans med en del av besättningen. Olika ben mättes upp och en grov uppskattning på de antal dygn som de längre överfarterna kräver. Vi räknade med 100 distans per dygn vilket ger en snittfart på 4,16 knop. Under goda förhållanden har vi inga problem att logga 150 distans per dygn, det ger en snittfart på 6,25 knop men inget man ska räkna med.

Arbetet ombord på Ardnagee påbörjas denna vecka. Först på listan är en kartläggning ombord över allt som skall åtgärdas. Vilka punkter som kan åtgärdas i vinter, vad som skall beställas samt vad som lämnas till nästa sommar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: