Vintern har anlänt

7 Nov

Första riktiga vinterhelgen med strålande sol, älgjakt och båtupptagning. Riktigt uppfriskande att vandra ute i naturen och på isen. Varje årstid har sin tjusning, det vore svårt att uppskatta sommaren om vi inte fick frysa lite emellanåt.

Termometern visade -11 grader Celsius på lördagsmorgonen och sjönk ytterligare under förmiddagen. Vintern har påbörjat sitt grepp och de lovar kallt en bra bit framåt.

Frostig morgon

Frostig morgon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vackert under helgen på älgpasset. Solen sken och iskristallerna glittrade. En ovanlig tystnad rådde i skogen, endast ljuden från de skallande jakthundarna. Vädret medförde att man på långt kunde höra hundarnas skall och kvistarna som knäcktes när älgarna passerade mitt pass. Även detta veckoslut hade jag älg tätt inpå. På 9 meter avstånd stod tjuren och visade upp sig, dock selektiv. Bara att beundra det resliga djuret. Bättre tur hade jaktkamrater i mitt lag. Hela 15 älgar fälldes varav en med 14 taggar i kronan.

Iskristaller

Iskristaller

 

 

 

 

 

 

 

Fridsamt

Fridsamt

 

 

 

 

 

 

 

 

Vinterns ankomst betyder slutet för fiskesäsongen. De två mindre fiskebåtarna fick tas lös med våld. De hade frusit fast på ett par dar och satt stadigt. Isen var stark nog att gå på. En genomsnittlig dygnstemperatur på -9 grader Celsius gör att isen växer stadigt. Efter att båtarna sågats lös återstod det bara att haka i 4×4 pickupen och dra upp dem på land. Vemodigt kunde vi konstatera att det blir sjösättning först i april igen. Denna höst har det varit sparsamt med fiske, bara att hoppas att våren blir desto bättre.

Hållbar is

Hållbar is

 

 

 

 

 

 

Fiskebåtarna

Fiskebåtarna

 

 

 

 

 

 

 

 

En intressant bordskiva växer fram hos en kollega. En lätt murken björk har sågats upp och gjort till små stavar. Dessa stavar skall nu plockas om i flertalet repriser för att erhålla ett harmoniskt mönster. Därefter fingerskarvas de och hela skivan limmas ihop. Arbetet är tidsdrygt men resultatet kommer att bli en skiva med mycket levande vacker struktur. En del stavar plockades undan för att svarvas till fat.

Bordsskiva

Bordsskiva

 

 

 

 

 

 

 

Bordsskiva

Bordsskiva

 

 

 

 

 

 

 

 

Första kökskniven är klar. Eggen är även slipad, den hade ett fult hack som nu är borta. Skaftet är slutpolerat, så nu är den leveransklar. Materialen till den andra kökskniven börjar vara utvalda. De olika materialen anlände idag, nu får jag slipa på designen på pappret innan tillverkningen tar vid. Den får en lite mer avancerad uppbyggnad av skaftet och skruvarna blir nysilver. Nysilvret är lättare bearbetat relaterat mot rostfritt som i första kökskniven.

Kökskniv

Kökskniv

 

 

 

 

 

 

 

Detaljbild

Detaljbild

 

 

 

 

 

 

 

 

Planerna för långseglatsen fortskrider. Sjökort studerades under veckan och steg för steg börjar första delen av seglatsen vara grovt uppstrukturerad. Planer finns på att vi skall gå genom Holland och Amsterdam och även via Kap Verde. De två sidospåren har kommit till när vi ändå kommer att befinna oss så nära. Med stor sannolikhet kommer ett planeringsmöte att hållas i mitten av december där vi lägger upp rutten och vem som skall vara med var.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: