Portviner och mingel

31 Okt

Från A till Ö. Trevliga inslag där vi har fått njuta av goda portviner. En lyckad jakthelg. Nytt perspektiv på 200-års långseglatsen samt nya idéer på knivkursen.

Besättningen på Ardnagee blev inbjuden till boksläpp och portvins provning. Sommelier Glenn har skrivit boken Portvinsdalen tillsammans med fotografen Anders. Boken skildrar en resa i portvinets underbara värld i Dourodalen i norra Portugal. En dal som lokalbefolkningen kallar för världens vackraste hörn.

Det blev en kväll med mingel och portvinsanda. Till portvinerna serverades engelska blåmögelostar på salta kex. Olika mörka choklader balanserade väl upp vinet och lyfte fram nya smaker. Skepparen och besättningen har en förkärlek för portviner, så vi kände oss helt hemma.

Portvins mingel

Portvins mingel

 

 

 

 

 

 

 

Bokens författare berättade gärna och vi lyssnade och lärde oss nytt. Ett exemplar av boken signerades till Ardnagee av författaren och fotografen. Den passar fint i bokhyllan ombord och kommer att inspirera oss i portvinernas underbara värld. Senare under kvällen fick vi ta del av Finlands mest exklusiva portvinssamling i privat ägo. En mycket intressant kväll där vi gick hem med smakrika minnen i själen.

Kvällens bok

Kvällens bok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arbetet med vinteravställningen börjar komma till sin ända. Masten har fått sin täckställning med förstärkning ovantill. Det finns en tendens att snö rasar ner på masten från Ardnagee och från grilltaket. Förstärkningen klyver den snön. Ställningen är rätt hög vilket medför att det är luftigt och bra inuti.

Skelettet för masten

Skelettet för masten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Masten är täckt och hela gårdsplanen uppstädad. Nu kan kung Bore vrida ner termostaten och släppa på snön. En del elektronik återstår att montera bort, men för övrigt är hon helt klar för vintervilan.

Täckt och städat

Täckt och städat

 

 

 

 

 

 

 

Älgjakten fortgår, vi närmar oss halva kvoten av licenser. Det tar sin lilla tid att beta av 20 000 hektar jaktmarker. Denna helg var det mycket älg i rörelse, men turen var inte på min sida. Flertalet älgar inom skotthåll, dock selektiva, så bara att lyfta på hatten åt dem när de passerade sakta och ståtligt på 9 meter, men visst kliade det i fingret.

Knivkursen bjuder på utmaningar. Designen av ett nytt knivskaft är inte alltid så lätt. Det finns en uppsjö av material och möjligheterna är många. Personligen föredrar jag stilen ”less is more”, det skall vara stilrent och harmoniskt. Utöver det skall den ännu passa för ändamålet, sitta bra i handen och tilltala en. En analys tillsammans med kollegan brukar aldrig vara fel, fyra ögon ser mer än två.

Knivkurs

Knivkurs

 

 

 

 

 

 

 

 

En ny vinkling på långseglatsen har kommit på agendan. ARC+ vilket innebär en ännu längre seglats där vi skulle gå via Kap Verde. Sannolikheten att man passerar den ögruppen på nytt är liten och då borde det passa bra med en avstickare. Vi får se hur planerna utvecklas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: