Fyrfotat i olika former

24 Okt

Jakt är en fin social samvaro. Vi fick njuta under helgen av flera vackra vyer och flertalet djur. Rådjur, hundar, en vacker rödräv, fåglar i mängder och förstås älgar. Spänningen steg när skallet från de drivande hundarna närmade sig och älgen kom emot en.

Hälge som ligger framför bardisken i salongen suckade och täckte för ögonen när han såg att det ställdes till älgjakt igen  🙂

Helge

Hälge

 

 

 

 

 

 

 

 

Förväntansfull stod man där på passet och väntade på älgen. Under förmiddagspasset kom tillfället, skallet närmade sig och älgen kom emot mig. Nu blev det utdelning, jag fällde älgen.

På pass

På pass

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Älgko

Älgko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varje medalj har sin baksida, i detta fall att ”tömma” ur älgen före den transporteras till slakthuset. Magsäcken och tarmpaketet tas bort i skogen.

Urtagning

Urtagning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urtagning

Urtagning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vid slakthuset tas huden bort samt hjärta- och lungpaketet. Därefter hängs djuret upp för mognad. Under helgen fälldes 16 älgar en vacker siffra, ett resultat som inte skulle kunna uppnås om inte ett fint lagarbete fanns.

Slakt

Slakt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slakt

Slakt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jakten liksom fiske och naturvandringar ger Ardnagees besättning en trevlig samvaro utanför Ardnagee. En möjlighet att lära känna varandra under andra former. Nya sidor upptäcks hos varandra och man ser saker och ting ur nya perspektiv. Lärorikt för både skeppare och besättning. Dessa andra former av social samvaro sammansvetsar besättningen och gör den till en väl fungerande helhet.

Besättning Ardnagee

Besättning Ardnagee

 

 

 

 

 

 

 

 

Knivkursen fortskrider. Kökskniven börjar ta form. Lite kvar att grovslipa på formen, därefter kan jag börja gå upp i finare korngrovlek och ta fram den slutgiltiga formen och ytfinishen. Träets ådring börjar sakta och vackert framträda. Kniven skall levereras i december och innan leverans skärps den upp. Kniven kommer att hålla högre klass nu relaterat mot hur den levererades ny från fabriken för X antal år sen.

Kökskniv

Kökskniv

 

 

 

 

 

 

 

 

Första utkasten till knivställningen ombord på Ardnagee börjar ta form och är under mognad. Alltid roligt att designa något nytt och sedan tillverka det. Arbetet med Ardnagee kommer att återupptas när älgjakten är klar för denna säsong. Fram till dess får man sitta på älgpasset och drömma.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: