Lackering, fiske och jakt

9 Nov

Veckan har bestått av blandgodis, en härlig mix, där man fått njuta på flertalet områden. Restaureringen av durkarna flyter på, kung Neptun har varit givmild och vädret gynnsamt för älgjakt.

Lackeringen av första satsen durkar är under lackering och sakta men säkert fylls porerna i teaken och en mycket vacker lyster framträder. Minst sex gånger kommer durkarna att lackeras, för att erhålla den yta jag eftersträvar. Petnoga som jag är, kan det hända att det blir fler varv än beräknat, med ett halvt varv på slutet, vilket innebär att lacken späds ut 50% för att plana ut ordentligt och för att kunna polera bort eventuella dammkorn.

Tredje varvet appliceras

Tredje varvet appliceras

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lacken appliceras först tvärs över fibrerna, för att få lacken nertryckt i porerna, och stryks därefter i fiber riktningen, en normal standard metod.

Närbild av kors strykningen

Närbild av kors strykningen

 

 

 

 

 

 

Det varma vackra vädret har bjudit på riktigt fint höst fiske. Ett par tunnor med nät lades ut med mycket gott resultat, så länge man inte räknar in tre skottkärror med ”Blikor”. Ett ämbar med fina abborrar, några lakar, några sikar och något jag inte tagit del av förut, ett 70 tal gösar. En sådan mängd gös har vi aldrig tidigare landat, dessa kommer att sitta fint i vinter på matbordet. Man måste ju se till så man inte får en överdos av älgkött 🙂

På väg till havs

På väg till havs

 

 

 

 

 

 

 

Gös i parti och minut

Gös i parti och minut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denna höst har det även kommit nya föreskrifter hur vi måste se ut på älgjakt. Tidigare räckte det med en röd väst och mössa, nu är det en kraftig orange färg som gäller. Men summa summarum så syns vi mycket bra i den nya skydds färgen, allt för säkerheten.

Nästan så man lyser

Nästan så man lyser

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jakt är inte bara jakt, det finns en viss efterbörd också, ”köttet”. Det tar en stund att stycka ner, exempelvis en älgkalv, putsa upp köttet, paketera det och frysa in det, samt göra en del till malet kött.

Styckning av älgkalv lår

Styckning av älgkalv lår

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rent handarbete

Rent handarbete

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter grovstyckningen gäller det att få det vackert putsat och göra malet av de mindre vackra bitar som inte passar till stek eller gryta.

Grov styckningen klar

Grov styckningen klar

 

 

 

 

 

 

 

Malet kött på gång

Malet kött på gång

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denna vecka bjuder på arbete i snickeriet, där durk restaureringen fortgår och nya produkten framskrider på planerings stadiet. Under helgen gjordes enkla modeller av produkten, för att se hur olika vinklar ser ut, vad som är vilsamt för ögat. Även denna vecka kommer en rejäl dos kött att ramla på mitt bord, så inte behöver man sitta sysslolös denna vecka heller 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: