Restaureringen av durkarna är i full gång

2 Nov

Durk restaureringen har kommit bra igång och man kan enkelt konstatera, att det är ett mycket tids drygt arbete. Under provslipningen kunde jag konstatera att de tidigare i något skede, blivit slipade och lackerade av en mindre kunnig, men säkert stolt arbetare. Grova slip ärr under lackeringen, i all världens konstiga riktningar, slut slipning sker alltid i fiber riktning, liksom lackeringen.

Flertalet av durkarna har så pass skadade områden, att jag är tvungen att med notfräs, fräsa bort mindre sektioner och lägga in en ny teak vila. Ifall området dessutom, är där en ljus fog är inlagd, blir det att ytterligare fräsa in en ljus liten ribba. Enkelt vore att använd de gamla durkarna som mall och såga ut nya durkar ur stora durk skivor, men det är inte samma sak. En gammal dam skall ha patina och original delar så långt det går.

Durk under restaurering

Durk under restaurering

 

 

 

 

 

 

 

 

A- Icke ännu restaurerad skada, valet och kvalet om jag lägger en teak propp eller lägger in en 3mm bred vila från kanten, en vila blir mer naturligt och smälter mer in.

B- Teak vila, 1,5mm x 16mm

C- Ljust träslag, 3mm x 3mm

Teak vilorna liknar glasspinnar, som sågas ut från stora vilor och slipas in med hög precision. Arbetet blir tids drygt, när varje moment skall torka 24h.

Durk under bearbetning

Durk under bearbetning

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter att durken blivit restaurerad och slipad, kommer nästa moment, att sänka in beslagen till rätt nivå. Proppa de gamla skruv hålen och för borra för nya skruvar.

Beslag som skall sänkas in

Beslag som skall sänkas in

 

 

 

 

 

 

 

Hand arbete att sänka in beslagen

Hand arbete att sänka in beslagen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sedan beslagen är på rätt nivå, återstår en mycket lätt slut slipning, försiktig rundning av kanterna, för att undvika att en flisa kan slå upp och slutligen avfettning med förtunning innan grund lackeringen tar vid. En första sats på 6st durk skivor blev grund lackerade idag.

Grund lackering

Grund lackering

 

 

 

 

 

 

 

En skön känsla, när man börjar se resultat

En skön känsla, när man börjar se resultat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samtliga durkar kommer att lackeras 6 varv, för att säkerställa att samtliga porer i teaken fylls och en ordentlig slityta skapas. Lackeringen sker för hand och sprutas inte, med mellan slipning mellan varje varv. Hela durk restaureringen beräknas ta flertalet veckor, när vi samtidigt tar fram en ny produkt för köket och parallellt även jobbar med andra inrednings detaljer för Ardnagee. Arbetet blir således mer omväxlande och mindre monotont.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: