Ett steg i taget

1 Mar

Sakta men säkert, det går framåt. Under veckan har Bb sida av salongen blivit slipad och lackerad, arbetet kan nu inledas på Sb sida. Sb sida hade ett märkligt hål i skottet mot kartbordet, efter en typ av instrument, hålets diameter 55mm, det är nu åtgärdat, men det krävde att special verktyg fick tillverkas. En stor kon som fasade hålet några grader och sedan en stor propp med samma fasning, det krävde sina timmar, men var väl värt besväret. Även hålen för Sb sjökojs låsningar är pluggade, dessa låsningarna behövs ej längre, efter att sjökojen konverterats om till bokhylla, samt skåp. Däremot lämnades beslagen för slinger skydden kvar, dessa kan vara mycket praktiska att fästa nätkassar i, för frukter och rotfrukter, under längre seglatser.

Den gångna veckan bjöd även på besök hos en välsorterad möbeltapetserare i Vasa. Med rätt så stor sannolikhet har jag funnit det tyg som jag letat efter, ett prov väntar jag ännu på från en annan möbeltapetserare norrut. Mycket intressant att lyssna på de olika förslag och synvinklar som dessa proffs kommer med, varje hantverkare har sina specialiteter och det ser ut som om jag kommer att få en mycket exklusiv helhet, med det lilla extra som jag eftersträvade.

Samtliga lösa delar är nu klara för montering, återstår enbart de som skall nytillverkas och de är många även de. Audio systemet kräver flertalet delar, liksom värmesystemets utblåsnings ventiler, de plastventiler skall få likadana trä ventiler som finns på skåp dörrarna, det ger en mycket vackrare och naturligare helhet. Efter ett par veckor sedan salongen har blivit monterad, kommer pentryt på tur, något jag ser fram emot. Där blir det först att passa in nya spisen, innan restaureringen kan påbörjas. Mycket spännande att se hur helheten blir.

Även ett annat projekt som vi har tagit fram några utkast på, är salongsbordets intarsia arbete, där kommer en gammaldags kompassros att skäras in, samt ute i hörnen av bordet, fyra stjärnbilder alternativt enklare stjärnor. Det arbetet inleds först till vintern, men god planering underlättar. Andra intressanta tekniska lösningar som börjar ta form, är led belysningen av nedgångs trappans trappsteg, beroende på om det är nattsegling, eller om vi ligger i hamn, skall man kunna växla mellan vitt och rött sken. Dagens led teknik bjuder på nästan vilka lösningar som helst, det gäller bara att hitta den rätta.

För att inte förblindas av egna idéer och fastna i samma spår, har jag sammansatt tre team. Ett tekniskt team med data och el, ett design team för form och färg, samt ett team för trä tekniska lösningar, sistnämnda har även ytbehandling som specialitet, dessa team fungerar bra som bollplank och man får nya synvinklar och tankar, utanför boxen. Varje medlem i teamen har spjutspets kunskap på sitt område och varför inte begära hjälp, när man har det inom räckhåll och det ger en möjlighet att få till ett mycket bra slutresultat.

Bb sida av salong akterut klar lackerad

Bb sida av salong akterut klar lackerad

Bb sida av salong förut klar lackerad

Bb sida av salong förut klar lackerad

Den skadade pentry dörren, restaurerad och klar för montering

Den skadade pentry dörren, restaurerad och klar för montering

Grund lackering av salong

Grund lackering av salong

Grund lackering av salong

Grund lackering av salong

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

RAN Sailing

A family sailing the world since 2016

Estromo

Äventyret fortsätter

%d bloggare gillar detta: